Vakantie Friuli-Venezia Giulia

Hoge Alpen, zonnige stranden, oude Romeinse steden en een stukje Oostenrijkse cultuur binnen de Italiaanse grens, dat is in het kort waar Friuli-Venezia Giulia voor staat.

Vakantie Friuli-Venezia Giulia

Ingeklemd tussen Oostenrijk en Slovenië in het verre noordoosten van het land, is Friuli-Venezia Giulia een van de kleinere maar zeker niet een van de mindere regio’s van Italië. Met een zeer gevarieerd landschap van hoge Alpen, een mediterrane kust en enkele zeer opmerkelijke steden, heeft het namelijk heel wat voor de toerist te bieden. Doordat het gebied lange tijd verdeeld is geweest tussen Oostenrijk en Venetië is de culturele belevenis bovendien heel wat anders dan in de rest van Italië.

Bezienswaardigheden Friuli-Venezia Giulia

Beginnend in het noorden, zijn het de Karnische Alpen bij de Oostenrijkse en de Julische Alpen bij de Sloveense grens die het panorama domineren. Tot bijna drieduizend meter hoog, compleet met grillige, spitse bergtoppen, bergmeren, naaldwouden en bergweides, is het een typisch Alpenlandschap te noemen. In de zomer leent dit gebied zich dan ook prima voor intensieve wandelingen of klautertochten, terwijl plaatsen als Monte Zoncolan en Tarvisio juist bekend staan als uitstekende wintersportoorden.

Slechts honderd kilometer naar het zuiden maken de Alpen echter al plaats voor de mediterrane kust van de Adriatische Zee. Hier zijn het de stranden van bijvoorbeeld Lignano Sabbiadoro en Grado aan weerszijden van de lagune van Marano die de belangrijkste attracties vormen. Behalve zon, zee en strand, zijn er in het kustgebied van de regio ook enkele zeer aantrekkelijke steden te vinden. Triëst, de hoofdstad, was bijvoorbeeld eeuwenlang de grootste havenstad van Oostenrijk en heeft nog altijd haar Centraal-Europees karakter weten te behouden. Nog historischer is Aquileia, tegenwoordig een klein dorp maar in de Romeinse tijd met honderdduizend inwoners verreweg de grootste stad van de regio. De talrijke ruïnes van het plaatsje zijn in hun totaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.

Tussen de Adriatische Zee en de Alpen in zijn Udine, Cividale del Friuli en Gorizia de meest bezienswaardige steden. Udine, lang de tweede stad binnen de Venetiaanse republiek, is ook nu nog altijd een grote, tamelijk stijlvolle stad. Het nabijgelegen Cividale del Friuli, gesticht door Julius Caesar, was in de middeleeuwen de hoofdstad van de streek Friuli en kent tegenwoordig nog altijd een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum. Gorizia aan de Sloveense grens tenslotte, moet het vooral hebben van een klein maar krachtig middeleeuws kasteel.

Praktische informatie Friuli-Venezia Giulia

Door het ontbreken van echt grote vliegvelden in Friuli-Venezia Giulia, is een vlucht naar het vanuit Nederland rechtstreeks bereikbare Venetië het meest voor de hand liggend. Ook is de regio vanaf deze stad per trein in slechts ongeveer een uur te bereiken. Per auto is het over de A4 die helemaal van Turijn naar Triëst loopt zelfs nog iets sneller.

  • Naam in het Italiaans: Friuli-Venezia Giulia
  • Aantal inwoners: 1,2 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Triëst
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen