Vakantie Florence

Als hoofdstad van niet alleen het prachtige Toscane, maar ook van de renaissance, is Florence wereldwijd beroemd om haar prachtige kunsten, schitterende architectuur en uitmuntende musea.

Florence Italië
Foto door Kai Pilger via Pexels

Onveranderlijk beschouwd als een van de mooiste steden van Italië, zo niet van de wereld, is Florence het absolute centrum van de renaissance. Met ongeëvenaarde architectuur, beeldhouwwerken en schilderijen, kwamen aan het einde van de middeleeuwen de klassieke kunsten hier namelijk meer dan in welke stad dan ook opnieuw tot leven. Ook de locatie in een heuvelachtig landschap aan de rivier de Arno in het al even legendarische Toscane, maakt Florence geheel terecht tot een bijzonder populaire toeristische bestemming.

Bezienswaardigheden Florence

Hoewel oorspronkelijk een militaire Romeinse stad, was het aan het einde van de middeleeuwen dat Florence haar grootste bloeiperiode kende. Het was vooral de regerende De’ Medici-familie die talloze in die tijd beroemde kunstenaars naar de stad bracht, waaronder grote namen zoals Leonardo da Vinci, Dante Alighieri, Michelangelo en Donatello. Hun werken zijn onder andere te bezichtigen in de Galleria degli Uffizi en de Galleria dell’Accademia, twee van de oudste en meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. Ook in het Palazzo Pitti, het enorme buitenpaleis van de De’ Medici met de prachtige en uitgestrekte Boboli-tuinen, zijn ontelbare meesterwerken te bezichtigen.

Florence Italië
Foto doorMaegan White via Pexels

Naast schilderijen en beeldhouwwerken, is het echter ook vooral de architectuur die Florence siert. Zo is vanaf het Palazzo Pitti de Corridoio Vasariano te volgen. Dit is een verhoogd en overdekt voetpad welke de De’ Medici gebruikten om in hun andere grote paleis in het centrum van de stad te geraken, het imposante Palazzo Vecchio. Onderdeel van deze weg was de Ponte Vecchio, een zeer pittoreske en historische met winkels volgebouwde brug over de rivier de Arno. Ook zeer de moeite waard uiteindelijk is de Duomo, oftewel de kathedraal van Florence. Gebouwd aan het einde van de middeleeuwen, domineert de enorme koepel vandaag de dag nog altijd de horizon van Florence. De bijhorende toren en het Baptisterium, de doopkapel er tegenover, zijn al even voortreffelijk.

Florence Italië
Foto door Maegan White via Pexels

Hoewel het tenslotte tussen de prachtige gebouwen soms niet meteen opvalt, is Florence ook een van de belangrijkste centra van de Italiaanse mode. Met talloze bekende merken die hier gevestigd zijn, zoals bijvoorbeeld Gucci, Armani en Bulgari, behoort het samen met Milaan en Rome tot de beste steden om te winkelen. De belangrijkste straat op dit gebied is de Via de’ Tornabuoni.

Praktische informatie Florence

Met rechtstreekse vluchten van Nederland naar Florence is de stad goed bereikbaar. Een alternatief is het vliegveld van Pisa op ongeveer 70 kilometer afstand. Verder is Florence binnen Italië met hogesnelheidslijnen verbonden met Rome en Bologna. Hoewel minder snel, is het in de auto over de A1 ook mogelijk vanaf deze steden naar Florence te rijden.

  • Aantal inwoners: 371.000
  • Stad gesticht in: 1e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Toscane
  • Afstand vanaf Rome: 280 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen