Festivals en evenementen in New York

Een overzicht van enkele van de grootste en belangrijkste openbare festivals en evenementen die het gehele jaar door in New York georganiseerd worden.

Er is in New York zoveel te zien en te doen dat je je geen moment hoeft te vervelen. Ben je iemand die graag grote festivals meemaakt dan wordt er namelijk zelfs dagelijks wel iets georganiseerd. Vaak hoef je er alleen maar een lokale krant, tijdschrift of website op na te slaan. Toch kan het soms lastig zijn te kiezen uit het het enorme aanbod van evenementen. Daarom vind je hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste festivals die, mocht je op dat moment in New York zijn, zonder meer de moeite waard zijn.

Januari

 • Januari pakt natuurlijk meteen erg uitbundig uit met de viering van het Nieuwe Jaar. Vooral Times Square waar dan met neon en veel vuurwerk een enorme stalen bol naar beneden komt is dan een erg drukbezochte en populaire locatie.

Februari

 • Houd je van grote modeshows, dan doet New York met de zowel in februari als in september gehouden New York Fashion Week zeker niet onder voor Europese steden zoals Parijs en Milaan.

Maart

 • Heb je niet het uithoudingsvermogen voor de hele marathon in november, dan is de New York City Half Marathon in maart misschien een beter idee. Vanaf de straatkant toekijken behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
 • Loop je liever wat minder snel, dan is de Saint Patrick’s Day Parade, een erfenis van de Ierse gemeenschap, eveneens een optie. Het is de grootste Ierse parade ter wereld.

April

 • Gehouden eind maart en begin april, geldt de New York International Auto Show met veel nieuwe modellen en prototypes als een van de belangrijkste autoshows ter wereld.
 • Ook soms in maart en soms in april gehouden is de roemruchte Easter Parade op Fifth Avenue waar de inwoners van New York hun nieuwe kleding laten zien. Hoewel lang zo grootschalig niet meer als halverwege de twintigste eeuw, is deze parade toch al meer dan honderd jaar erg populair.
 • Eveneens in de drukke maand april, is het TriBeCa Film Festival in de gelijknamige wijk een antwoord op de aanslagen van 11 september 2001 om het zuiden van Manhattan weer leefbaar te maken. Met jaarlijks drie miljoen bezoekers lijkt de opzet zeker geslaagd te zijn.

Juni

 • De zomer begint altijd goed met de Puerto Rican Day Parade, een grote en vrolijke parade over Fifth Avenue georganiseerd door immigranten afkomstig uit Puerto Rico, een Amerikaans eiland in de Caribische Zee.
 • Een andere grote parade, gehouden elke eerste zondag van juni op Madison Avenue, is de Philippine Independence Day Parade. Zoals de naam doet vermoeden is deze optocht erg belangrijk voor de omvangrijke Filipijnse minderheid van New York.
 • Gehouden op het kleine Randall’s Island tussen Manhattan en Queens, geldt hetGovernors Ball Music Festival met veel uiteenlopende muzieksoorten eveneens als een van de grotere festivals van de zomer.

Juli

 • Het Fresh Fruit Festival, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, is een groot kunstfestival met onder andere dans, theater en film. Het wordt georganiseerd door en voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen.
 • Broadway natuurlijk het hele jaar door bekend staat om de vele theatervoorstellingen, wordt er in de hele maand juli met het New York Musical Theatre Festival nog een extra schepje bovenop gedaan.

Augustus

 • Liefhebbers van klassieke muziek kunnen elke zomer hun hart ophalen in het Lincoln Center, waar in augustus het Mostly Mozart Festival gehouden wordt.
 • Tijdens de warme zomerdagen is Dominican Day Parade, georganiseerd op Sixth Avenue door immigranten uit de Dominicaanse Republiek, verder een van de meest temperamentvolle festivals van New York.
 • Hip Hop, rappers, breakdancers, je zult het allemaal voorbij zien komen in de in Brooklyn gehouden Universal Hip Hop Parade.

September

 • Het Feast of San Gennaro dat ieder jaar in september georganiseerd wordt in Little Italy, is een uitbundig straatfestival ter ere van Sint Januarius, de beschermheilige van de stad Napels waar veel Italiaanse immigranten oorspronkelijk vandaan komen.
 • Behalve Italianen, kent New York ook vele tienduizenden immigranten uit Brazilië. Dit komt onder andere zeer enthousiast tot uiting in Brazilian Day om de onafhankelijkheid van Brazilië te vieren. Het is een van de grootste Braziliaanse festivals die buiten Brazilië wordt georganiseerd.
 • Eind september tenslotte is het tijd voor het Fall for Dance Festival. Dit is een groot dansfestival, met de nadruk op meer professionele dansers in plaats van een groot muziekfestival waar iedereen meedanst.

Oktober

 • Gehouden sinds 1963, is het New York Film Festival een van de grootste en meest vooraanstaande filmfestivals van heel Amerika. Liefhebbers van films mogen dit eind september en de eerste twee weken van oktober gehouden festival daarom dan ook niet missen.

November

 • De eerste zondag van november is altijd een erg sportieve dag. Dan wordt namelijk de New York Marathon gehouden, een van de grootste marathons ter wereld met tienduizenden deelnemers die langs enkele bekende toeristische attracties rennen.
 • Hoewel de uitreikingen van de Oscars in Hollywood wereldwijd natuurlijk veel bekender is, zijn de Gotham Awards toch ook zeker een bezoek waard. Dit prijzenfestival voor onafhankelijke films wordt al ruim twintig jaar in New York georganiseerd.

December

 • Misschien niet voor iedereen weggelegd, trekken het in één festival gecombineerde New York Anime Festival en New York Comic Con toch ieder jaar opnieuw meer dan honderdduizend bezoekers. Ben je verzot op Amerikaanse stripboeken, Japanse animatiefilms of misschien wel allebei dan mag je dit evenement zeker niet missen.