Empire State Building New York

Het in de Art Deco-stijl gebouwde Empire State Building, met 443 meter de op één na hoogste en meest iconische wolkenkrabber van New York, domineert al bijna een eeuw lang de skyline van Manhattan.

Empire State Buildng New York
Foto door Roberto Vivancos via Pexels

Zonder twijfel één van de meest herkenbare gebouwen van New York is het Empire State Building. Ondanks het feit dat het meer dan tachtig jaar geleden voltooid werd, geldt het tot op de dag van vandaag nog altijd als het op één na hoogste gebouw van de stad. Gebouwd in de tussen de twee wereldoorlogen populaire Art Deco-stijl, is het de laatste en hoogste grote wolkenkrabber die voltooid werd voor de Grote Depressie van de jaren 1930. Met name het overweldigende uitzicht over de stad maakt het Empire State Building tot één van de drukst bezochte toeristische attracties van New York.

Bezienswaardigheden Empire State Building

Met een hoogte van 381 meter en 443 als je de antenne meerekent, behoort het Empire State Building zelfs een kleine eeuw later nog altijd tot de hoogste gebouwen ter wereld. Het is momenteel het op twee na hoogste gebouw van de Verenigde Staten, of het op drie na hoogste als je het in aanbouw zijnde One World Trade Center meerekent. Gelegen in Midtown Manhattan steekt het duidelijk boven alle omliggende gebouwen uit en bekijk je het gebouw van dichtbij, dan is dit enkel mogelijk door je hoofd in je nek te leggen.

Het meest opvallende aan het Empire State Building is het zeer karakteristieke Art Deco-ontwerp. Dit is niet alleen terug te vinden aan de buitenkant, maar ook bijvoorbeeld aan het decor in de ontvangsthal waar het Industriële Tijdperk in het bijzonder benadrukt wordt. Een grondige renovatie om de oorspronkelijke stijl van de jaren 1930 te herstellen vond plaats in 2009.

Empire State Buildng New York
Foto door bruce mars via Pexels

De meeste toeristen komen echter niet om het Empire State Building zelf te bekijken, maar voor het fenomenale, ongeëvenaarde uitzicht. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk de vijf staten Connecticut, Massachusetts, New Jersey, New York en Pennsylvania te zien. Het grootste observatieplatform is op de 86e verdieping, wat met een hoogte van 320 meter al hoger is dan de meeste andere gebouwen in Midtown Manhattan. Wil je nog hoger, dan kun je naar de 102e verdieping op 381 meter hoogte, wat binnenin de uit aluminium vervaardigde toren op het dak van het Empire State Building is. Aanvankelijk was deze kleine toren op het dak bedoeld als aanlegplaats voor de destijds populaire zeppelins, maar uit veiligheidsoverwegingen is hier uiteindelijk vanaf gezien. Het observatieplatform op de 102e verdieping is overigens een stuk kleiner en ook duurder dan het platform op de 86e verdieping.

Geschiedenis Empire State Building

Het Empire State Building werd gebouwd aan het einde van een periode van ongekende economische groei, waarbij in New York het ene na het andere gebouw het record van hoogste gebouw ter wereld verbrak. Rond 1930 streden zowel 40 Wall Street, het Chrysler Building en het Empire State Building om de titel van hoogste gebouw, welke uiteindelijk met het inzetten van de Grote Depressie door het Empire State Building gewonnen werd. Het was het eerste gebouw ter wereld met meer dan honderd verdiepingen en na de opening in 1931 was het voor meer dan veertig jaar, tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1972, het hoogste gebouw van New York, de Verenigde Staten en de wereld.

Aanvankelijk ging het door de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog het Empire State Building echter niet voor de wind. Ook doordat het in die tijd buiten de zakelijke districten van Manhattan lag lukte het niet alle beschikbare kantoorruimte te verhuren, waardoor het gebouw lange tijd bekend stond als het Empty State Building. Hoewel tegenwoordig alle kantoorruimte wel verhuurd is, komt er vandaag de dag nog altijd meer geld binnen aan kaartjes voor het observatieplatform dan aan verhuur van kantoorruimte.

Empire State Buildng New York
Foto door David Buchi via Pexels

Bereikbaarheid Empire State Building

Het Empire State Building, gelegen aan de welbekende winkelstraat Fifth Avenue, is één van de belangrijkste toeristische attracties van New York en is daardoor ook erg goed te bereiken. Vanaf metrostation 34 Street – Herald Square op lijnen B, D, F, M, N, Q en R is het slechts 1 blok lopen.

Praktische informatie Empire State Building:

  • Openingstijden: dagelijks van 8:00 ’s ochtends tot 2:00 ’s nachts
  • Toegangsprijs: $23 tot de 86ste verdieping, $40 tot de 102de verdieping
  • Nabije attracties: Fifth AvenueNew York Public LibraryTimes Square
  • Tijdsbestek: twee tot drie uur