Vakantie Emilia-Romagna

Door de vele historische steden met elk hun eigen bijzonderheden, staat Emilia-Romagna garant voor een zeer veelzijdige belevenis van de rijke Italiaanse cultuur.

Genoemd naar de Via Aemilia, de lange en kaarsrechte Romeinse weg langs de noordelijke voet van de Apennijnen, is Emilia-Romagna een van de belangrijkste en rijkste regio’s van Italië. Het zijn vooral de historische steden zoals Bologna, Modena en Parma op de oneindige laagvlakte tussen de bergen en de rivier de Po die de toeristische trekpleisters vormen. Buiten de landsgrenzen is Emilia-Romagna ook vooral bekend als de oorsprong van talloze worsten, kazen en pasta-varianten die tot de typisch Italiaanse keuken gerekend worden.

Bezienswaardigheden Emilia-Romagna

Met een groot aanbod van enorm stijlvolle en aangename steden, kan het in Emilia-Romagna vaak lastig zijn te besluiten waar naar toe te gaan. Bologna, de hoofdstad met een uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse stadskern, is natuurlijk een voor de hand liggende keus. Echter, ook de vele andere steden die meer dan tweeduizend jaar geleden door de Romeinen langs de Via Aemilia gesticht werden zijn de moeite waard. Zo is er Modena, wat architectuur betreft een Bologna in het klein, dat daarnaast erg bekend is om de legendarische Italiaanse automerken Ferrari, Lamborghini, Maserati en Buggati. In de automusea van de stad zul je bijvoorbeeld honderden snelle Italiaanse sportwagens kunnen bezichtigen. Parma verder naar het noordwesten staat in de eerste plaats bekend zijn om de kaas, maar is daarnaast ook een zeer aangename, rustige Italiaanse stad.

Bologna Italië
Foto door Anastasia Zhenina via Pexels

Aan het andere uiteinde van de oorspronkelijke Via Aemilia ligt Rimini, dat ondank een lange historie vooral bekend is als badplaats met warme stranden en een al even heet nachtleven. Ook aan de kust maar iets naar het noorden, is Ravenna een betere optie voor hen geïnteresseerd in geschiedenis. Kortstondig hoofdstad van het Romeinse Rijk en daarna het belangrijkste Byzantijnse centrum in Italië, zijn het de oosterse kerken en de vele mozaïeken die Ravenna een bijna magisch tintje geven. Ferrara iets meer het binnenland in tenslotte, heeft onder meer de best bewaarde stadsmuren van Italië en een erg groot, vrijwel ongeschonden middeleeuws kasteel te bieden.

Hoewel de uitgestrekte Po-vlakte wat natuur betreft minder interessant is, biedt de intensieve landbouw in dit gebied toch heel wat overheerlijke Italiaanse producten. Salami, tortellini, lasagne, vele soorten kazen en ook bolognesesaus zijn allemaal afkomstig uit Emilia-Romagna. Wel veel natuurschoon vind je overigens in de bergen langs de grens met Toscane, met de loodrechte rotswanden van de Pietra di Bismantova als absolute uitschieter.

Praktische informatie Emilia-Romagna

Met internationale vliegvelden in onder andere Bologna en Rimini met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en Milaan niet ver ten noordwesten van de regio, is Emilia-Romagna eenvoudig te bereiken. Gelegen tussen het noorden van Italië en de Italiaanse laars, is het bovendien een knooppunt van zowel hogesnelheidslijnen en belangrijke autowegen. Hierdoor is het vanuit vrijwel elk deel van het land goed te bereiken.

  • Naam in het Italiaans: Emilia Romagna
  • Aantal inwoners: 4,5 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Bologna
  • Aanbevolen tijdsbestek: tien dagen