Ellis Island

Ellis Island is een klein eilandje voor de kust van New York met een voormalig grenskantoor, waar in het verleden het overgrote deel van de immigranten aankwam na een lange bootreis over de Atlantische Oceaan.

Hoewel in Nederland lang niet zo bekend als het ernaast gelegen Liberty Island waar het Vrijheidsbeeld staat, heeft vrijwel iedere Amerikaan wel van Ellis Island gehoord. Van 1892 tot 1954 huisvestte dit kleine eilandje in de monding van de Hudson het drukste immigratiekantoor van de Verenigde Staten. In totaal kwamen er meer dan twaalf miljoen voornamelijk Europese gelukszoekers via dit eilandje Amerika binnen en van de huidige Amerikaanse bevolking stamt zelfs één op de drie af van deze Ellis Island immigranten. Samen met het Vrijheidsbeeld is Ellis Island een van de drukst bezochte toeristische attracties van New York.

Bezienswaardigheden Ellis Island

Vandaag de dag is in het hoofdgebouw op Ellis Island een museum te vinden waar allerlei informatie over de immigranten die in Ellis Island aankwamen te vinden is. Je kunt hier foto’s bekijken, interessante verhalen van immigranten en hun belevenissen lezen en ook zoeken in een enorme database met alle immigranten die via New York het land zijn binnengekomen. Ook het lot van de mensen die door ziekte of een crimineel verleden niet toegelaten werden, in totaal 2% van hen die de overtocht waagden, komt uitgebreid aan bod. Tevens zijn er enige secties in het museum die gaan over immigratie naar de Verenigde Staten in het algemeen, inclusief informatie over immigranten van voor en na de periode dat Ellis Island als immigratiekantoor actief was.

Naast het hoofdgebouw is de Wall of Honor te vinden, een muur met meer dan 700.000 namen van personen en families die Amerika via Ellis Island binnengekomen zijn. Deze lijst is de langste lijst met namen ter wereld en wordt nog voortdurend uitgebreid door kinderen en kleinkinderen van immigranten die graag hun voorouders toegevoegd willen hebben. Als je zelf naar de Verenigde Staten geëmigreerde familie hebt kun je proberen je eigen achternaam op deze lijst terug te vinden. Verder zijn er nog heel wat andere gebouwen op het zuidelijk deel van Ellis Island te vinden, waaronder het voormalige ziekenhuis, maar helaas zijn deze niet gerestaureerd en daardoor ook niet voor toeristen toegankelijk.

Uitzicht op Manhattan

Aangezien Ellis Island dichter bij Manhattan ligt dan het Vrijheidsbeeld, is het uitzicht ook wat beter. Toch is de afstand nog behoorlijk groot voor echt mooie foto’s. Het beste uitzicht blijft daarom dan ook vanaf de veerboot op de terugweg naar Battery Park in Manhattan. Jersy City op de andere oever van de Hudson daarentegen ligt wel erg dichtbij Ellis Island en biedt ook een heel aardige skyline.

Bereikbaarheid Ellis Island

Ellis Island ligt net voor de oever van Jersey City, maar is vanuit Manhattan te bereiken vanaf Battery Park, vanaf waar de veerboot vertrekt. Het dichtstbijzijnde metrostation is Bowling Green op lijnen 4 en 5. Op de heenweg zal de veerboot eerst Liberty Island aandoen, waar je de gelegenheid hebt het Vrijheidsbeeld te bekijken, en daarna doorvaren naar Ellis Island om tenslotte weer terug te keren naar Battery Park.

Praktische informatie Ellis Island:

  • Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 17:00
  • Toegangsprijs: $12 voor de veerboot, het museum is gratis
  • Nabije attracties: Vrijheidsbeeld
  • Tijdsbestek: 2 uur