Duiken en snorkelen in Bonaire

De onderwaterwereld van Bonaire, compleet met prachtige tropische vissen en schitterend koraal, is verreweg de grootse attractie van het eiland.

Met een prettig klimaat, vriendelijke inwoners en een heerlijke keuken heeft Bonaire eigenlijk alles al in huis om zichzelf als populaire vakantiebestemming te positioneren. De grootste attractie van dit gastvrije Caribische eiland ligt echter onder in plaats van boven de zeespiegel. Het adembenemend mooie koraal en de overvloed aan felgekleurde tropische vissen maken het eiland namelijk tot een van de beste snorkel- en duiklocaties ter wereld.

De onderwaterwereld van Bonaire

De wateren rond Bonaire zijn een waar exotisch paradijs. Zo komen de maar liefst 55 verschillende soorten koraal in de meest fantastische vormen en kleuren, welke doordat ze meteen bij het strand beginnen ook nog eens eenvoudig bereikbaar zijn. Het verkennen van deze magische wereld samen met kleurrijke, vreemde en soms grappige tropische vissen zal een onvergetelijke gebeurtenis zijn. Papegaaivissen, vlindervissen, maanvissen, je zult ze allemaal vlak voor je langs zien zwemmen. Met een beetje geluk kun je het warme water tevens delen met zeeschildpadden, dolfijnen, roggen en soms zelfs enorme walvishaaien.

Snorkelen, voor de beginners

Voor wie geen duikervaring heeft maar toch graag een kijkje onder water neemt, is snorkelen de aangewezen methode. Op veel plaatsen is het koraal namelijk al op enkele meters diepte te bezichtigen, waardoor het zo eenvoudig is als een snorkel opzetten en vanaf het strand de zee in te lopen. Met gele stenen zijn aan de westkust en rond het eilandje Klein Bonaire de 17 beste snorkellocaties aangegeven. Om te mogen snorkelen is het wel nodig een zogeheten nature tag aan te schaffen voor $10. Dit geld wordt gebruikt om het unieke ecosysteem rond Bonaire in stand te houden.

Duiken, het echte werk

Heb je ervaring of wil je lessen nemen, dan is duiken natuurlijk een nog betere manier om het prachtige koraal van Bonaire te verkennen. Rond het eiland zijn er 86 aangegeven locaties waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. Omdat door te duiken je je verder uit de kust en dieper onder water kunt begeven, is de kans grotere zeedieren zoals dolfijnen of reuzenmanta’s te zien bovendien een stuk groter. Denature tag om te mogen duiken is met $25 wel iets hoger dan voor snorkelen.