Dubrovnik (Kroatië)

Volledig opgetrokken in een bijna sprookjesachtige barokke stijl, is Dubrovnik zonder enige twijfel een van de mooiste Kroatische steden langs de Adriatische Zee.

Dubrovnik
Foto door Vincent Rivaud via Pexels

Ingeklemd tussen de spectaculaire Dinarische Alpen en het warme water van de Adriatische Zee, is Dubrovnik een van de meest pittoreske steden van heel Kroatië. Met een roemrijk verleden als mediterrane handelsrepubliek, middeleeuwse verdedigingswerken, mysterieuze kerktorens en talloze schilderachtige witte huisjes met rode daken, is er als hedendaagse bezoeker niet veel voor nodig je terug te wanen in glorieuze dagen van weleer. Zeer terecht vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is Dubrovnik bovendien ook een uitstekende uitvalsbasis om al zeilend de eilandjes langs de schitterende oostelijke Kroatische kust vanuit te verkennen.

Bezienswaardigheden Dubrovnik

Oorspronkelijk een kleine Romeinse nederzetting die ingenomen werd door de binnenvallende Kroaten, was het aan het einde van de middeleeuwen dat Dubrovnik zich op de kaart zette als een fabelachtig rijke handelsnatie. Ook wel bekend als de Republiek van Ragusa en met sterke Italiaanse invloeden, beheerste het handelsnetwerken die zich uitstrekten door heel de Middellandse Zee. Hoewel een rampzalige aardbeving in 1667 een einde maakte aan deze economische voorspoed, werd Dubrovnik daarna mooier dan ooit tevoren weer opgebouwd in de barokke stijl die vandaag de dag zo door toeristen bewonderd wordt.

Verreweg de mooiste van deze uniforme maar schitterende architectuur vind je langs de Placa Stradun, de relatief brede en centrale straat van de historische en autovrije binnenstad. Met de weelderig versierde Grote en Kleine Fontijnen van Onufrius aan beide uiteinden, talloze mystieke kerktorens en nauwe zijstraatjes met restaurants en kleine winkeltjes is het zonder meer een waar genot om te verkennen. Ook de gebouwen die de aardbeving overleefd hebben, zoals bijvoorbeeld het Franciscaner klooster met een kleine apotheek die al sinds 1317 in bedrijf is, het gotische Sponza-paleis en natuurlijk de uit de middeleeuwen stammende stadsmuren, poorten en forten behoren allemaal tot de grootste toeristische trekpleisters van de stad.

Dubrovnik Kroatië
Foto door Lucian Petronel Potlog via Pexels

Voor hen die de meer van de mediterrane kust willen zien biedt Dubrovnik uiteraard ook voldoende mogelijkheden. Zo is de Srđ een berg net boven de stad die in ongeveer twee uur te beklimmen is, terwijl Banje het belangrijkste strand met een erg goed uitzicht op de stadsmuren vormt. Iets verder weg is Cavtat een kleiner maar ook zeer bezienswaardig stadje, terwijl de oude beschutte haven van Dubrovnik perfect gelegen is als oostelijk begin- of eindpunt van een boottocht langs de vele eilanden voor de langgerekte Kroatische kust.

Bereikbaarheid Dubrovnik

Dubrovnik is gelegen in de uiterste zuidoostelijke punt van Kroatië. Hoewel gescheiden van de rest van het land door een smalle kuststrook van Bosnië-Herzegovina, is het zonder veel problemen per bus of auto te bereiken. Daarnaast zijn er ook directe vluchten vanaf Amsterdam, Düsseldorf en Keulen, terwijl een cruiseschip vanaf het westelijk deel van Kroatië juist weer een erg ontspannen manier is om de stad te bereiken.

Praktische informatie Dubrovnik

  • Aantal inwoners: 43.000
  • Provincie: Dubrovnik-Neretva
  • Nabije plaatsen: Cavtat, Korčula, Split
  • Afstand Zagreb: 600 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: 2 tot 3 dagen