De vijf beste wandelgebieden van Italië

In dit artikel vind je een overzicht van enkele van de betere wandelgebieden van Italië, zodat je je alvast kunt voorbereiden op enkele onvergetelijke trektochten door de natuur.

De vijf beste wandelgebieden van Italië
Foto door eberhard grossgasteiger via Pexels

Met een natuurlijk landschap zo gevarieerd en overweldigend als dat van Italië, is het voor zowel beginnende als ervaren wandelaars uitermate geschikt om optimaal van de natuur te genieten. Hoewel de uitgestippelde routes vaak niet zo nauwkeurig staan aangegeven als in bijvoorbeeld Zwitserland, maakt dit het er alleen maar avontuurlijker op. De lijst hieronder is bij lange na niet uitputtend, maar toch geeft het enkele prima suggesties om al wandelend dit prachtige mediterrane land te ontdekken.

1. De Dolomieten

De Dolomieten, met uiterst grillige bergkammen, groene weiden en ontelbare kleine paden, zijn misschien wel het wandelgebied van Italië bij uitstek. Vooral in de zomermaanden en de herfst, wanneer de sneeuw alleen nog op de toppen van de bergen ligt, is het een zeer aangename omgeving voor lange trektochten in alle mogelijke moeilijkheidsgraden. Verwacht behalve met andere wandelaars de paden ook te moeten delen met gemzen, steenbokken en marmotten. In de winter vormen de Dolomieten natuurlijk juist een walhalla voor de wintersport.

2. De binnenlanden van Sardinië

Waar Sardinië vooral bekend staat om de warme kust en uitgestrekte zandstranden, leent het binnenland zich juist weer erg goed voor lange wandelingen. Erg verlaten en erg oud, is het een erg rotsachtig en ruig landschap dat af en toe wordt onderbroken door prehistorische bouwwerken. Je loopt hier meer over landweggetjes en eeuwenoude paden van geitenhoeders in plaats van over doelbewust aangelegde wandelpaden, wat de authenticiteit natuurlijk alleen maar ten goede komt.

3. Cinque Terre

Blijf je toch liever bij de zee in de buurt, dan is de Cinque Terre een stukje Italiaanse kust dat zijn weerga misschien enkel in Amalfi kent. Deze vijf dorpjes in het oosten van Ligurië zijn slechts met wandelpaden met elkaar verbonden, welke het ene na het andere prachtige vergezicht op een groene en rotsachtige kust bieden. De dorpjes zelf zijn zo schilderachtig als maar mogelijk, terwijl het prachtige blauwe water van de Middellandse Zee nooit ver weg is.

4. De Langhe

Terug de binnenlanden in, vind je in de Langhe in Piëmont iets naar het noorden juist een zorgvuldig gecultiveerd landschap. Heuvelachtig en voorzien van elkaar afwisselende wijngaarden en bossen, staat de regio ook vooral bekend om chocolade, hazelnoten en witte truffels. Het is een bijzonder aangenaam deel van Italië waar je vanuit een van de vele pittoreske stadjes uren door het omliggende platteland kunt wandelen.

5. De vulkaanroute

Veel gevaarlijker en avontuurlijker zijn de wandelroutes rond en over de grote vulkanen van Sicilië. Erg bekend is natuurlijk de Etna die de gehele oostelijke zijde van het eiland domineert. Je kunt hier helemaal naar de top klimmen. Minstens zo ondernemende routes vind je op de Eolische Eilanden, waar je op enkele actieve vulkanen zelfs tot erg dichtbij de lava kunt komen. Houd er wel rekening mee dat in de zomermaanden de zon vaak te heet is. De lente en herfst zijn beter geschikt.