De top zeven mooiste kastelen van Italië

Van middeleeuwse burchten in de Alpen en Apennijnen tot massieve, imposante forten in het zuiden van het schiereiland, in Italië heb je aan bezienswaardige kastelen zeker geen gebrek.

Wie aan kastelen denkt, denkt al gauw aan de Duitse forten langs de Rijn of aan de sierlijke Franse chateaus. Italië daarentegen wordt minder snel met kastelen in verband gebracht. Geheel onterecht, want het land kent juist vele spectaculaire kastelen die zeker niet voor die in de rest van Europa onderdoen. Hieronder vind je enkele van de mooiste. Echte kastelen welteverstaan, want enorme paleizen zoals dat van Caserta of de Engelenburcht in Rome verdienen natuurlijk een geheel eigen categorie.

1. Kasteel van Fénis

Om te beginnen in het noorden van het land, is het kasteel van Fénis in Valle d’Aosta misschien wel het ultieme voorbeeld van wat veel mensen zich bij een kasteel voorstellen. Het komt compleet met indrukwekkende verdedigingstorens, gekartelde muren, een binnenplaats en prachtige middeleeuwse kamers. De spectaculaire ligging midden tussen de Alpen maakt het er alleen maar sfeervoller op.

2. Schloss Tirol

Ook midden tussen de Alpen ligt Schloss Tirol, waarvan je in eerste instantie niet zou denken dat het in Italië thuishoort. Tijdens de middeleeuwen was dit kasteel het centrum van het nu tussen Oostenrijk en Italië verdeelde Tirol. Het is daarmee meer een Duits dan een Italiaans kasteel, maar daarom zeker niet minder imposant te noemen.

3. Kasteel van Torrechiara

Onbekend bij het grote publiek, is het kasteel van Torrechiara in het westen van Emilia-Romagna toch erg ontzagwekkend. Vooral de vele bijzondere torens in de stijl van de renaissance, de nostalgische binnenplaats en de prachtige fresco’s in de grote zalen van de burcht maken een bezoek de moeite zeker waard.

4. Rocca Calascio

Op een bijna 1500 meter hoge berg in de Apennijnen van Abruzzen vind je de meer dan duizend jaar oude Rocca Calascio. Behalve vooral een ruïne en het hoogste kasteel van heel Italië, is het vooral indrukwekkend door de zeer verbluffende omgeving. Tijdens de middeleeuwen was het exclusief in gebruik door soldaten en werd het nooit bewoond door de adel.

5. Castello Aragonese

Niet ver van Napels op het eilandje Ischia, vind je een van de oudste kastelen van Italië dat enkel bereikbaar is via een tunnel door de rotsen. Gebouwd door de Grieken in de vijfde eeuw voor Christus, wijkt het heel wat af van de gebruikelijke middeleeuwse kastelen en is het voor veel toeristen een waar hoogtepunt van de vakantie.

6. Castel del Monte

Om terug te gaan naar de middeleeuwse stijl, daarvan is het Castel del Monte in Apulië en van de meest merkwaardige voorbeelden. Dit marmeren, achthoekige kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd door keizer Frederik II. Aangezien het door de afwijkende vorm niet goed te verdedigen was, tasten historici tegenwoordig nog altijd in het duister over het doel van het kasteel.

7. Kasteel van Melfi

Deels herbouwd door dezelfde keizer maar oorspronkelijk hier neergezet door de Normandische overheersers van het zuiden van Italië, is het enorme kasteel van Melfi in Basilicata wel een traditionele burcht. Het kasteel torent boven de oude, middeleeuwse stad uit en is zelfs vanuit de omliggende kastanjebossen al van verre te herkennen.