De tien mooiste kerken van Italië

Italië is als centrum van de katholieke wereld een van de belangrijkste plaatsen binnen het christendom. Dat het hele land vol staat met de mooiste kerken zal dan ook niemand verbazen. Waar je ook komt, van de grote steden tot het platteland en de uitgestorven bergpassen, overal zul je prachtige, soms zelfs adembenemend mooie kerken aantreffen. Soms kan het lastig zijn te kiezen welke nu de mooiste zijn, maar met de lijst hieronder is in ieder geval een poging gewaagd.

De tien mooiste kerken van Italië

1. Sint-Pietersbasiliek

Geen lijst van mooiste kerken is compleet zonder de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Deze gigantische basiliek meteen naast het paleis van de paus zelf kent een schitterend interieur dat probleemloos onovertroffen genoemd kan worden. Ook de enorme ondergrondse crypte met graftombes van tientallen pausen en de enorme koepel met een volmaakt uitzicht over Rome zullen geen enkele toerist teleurstellen.

2. Basiliek van San Marco

Veel mysterieuzer dan de Sint-Pieter is de San Marco, de kathedraal van het al even sprookjesachtige Venetië. De oosterse invloeden, een gevolg van een eeuwenlange alliantie met het lang vergane Byzantijnse Rijk, zijn nog altijd moeiteloos te herkennen. Vooral de bijzonder sierlijke koepels maken het tot een van de mooiste kerken niet alleen van Italië, maar zelfs van heel Europa.

3. Dom van Milaan

Het resultaat van zes eeuwen vakmanschap en pas voltooid in twintigste eeuw, vormt de Dom van Milaan met afstand het beste voorbeeld van de gotische bouwstijl. De meer dan honderd pinakels en duizenden beelden van deze prachtige kerk maakten zelfs zoveel indruk op de Franse keizer Napoleon dat hij zich hier tot koning van Italië liet kronen.

4. Pantheon

Vele eeuwen voor alle andere kerken en zelfs voordat er ook maar sprake was van het katholieke geloof, hadden de Romeinen al het Pantheon gebouwd. Het kan zelfs nu bijna tweeduizend jaar later nog altijd moeiteloos op een lijst van mooiste kerken geplaatst worden, wat heel wat zegt over het bekwaamheid van de architecten van het oude Rome.

5. De Dom van Pisa

Hoewel vooral bekend door de scheef staande toren, is de Dom van Pisa in het keurig gecultiveerde Toscane ook bovenal een prachtige ontmoeting van romaanse, Byzantijnse en Arabische bouwstijlen. Met name het magnifieke cassettenplafond, de sprookjesachtige mozaïeken en de los van de kerk staande doopkapel vallen bij toeristen erg in de smaak.

6. Sint-Franciscusbasiliek

Met een behoorlijk sobere verschijning, is de Sint-Franciscusbasiliek in Umbrië de moederkerk van de orde der franciscanen. Uiteraard vormt de tombe van de heilige Sint Franciscus die de orde stichtte een van de grotere bezienswaardigheden, maar daarnaast is de kerk ook vooral interessant voor hen die zich willen onderdompelen in de sfeer van middeleeuwse kloosterorden.

7. Dom van Florence

De belangrijkste stad van de Italiaanse renaissance was Florence en dat laat zich terugzien in de kathedraal. Deze werd aan het einde van de middeleeuwen namelijk doelbewust gebouwd als de grootste en kostbaarste kerk tot dan toe. De enorme koepel, de zwart met witte gevel en het imposante interieur vertegenwoordigen vandaag de dag nog altijd de grandeur van de stad.

8. Dom van Orvieto

Weer iets verder het binnenland in, wederom in Umbrië, is de Dom van Orvieto door het gebruik van wit travertijn en zwart basalt vergelijkbaar met de Dom van Florence. Het bijzondere aan deze middeleeuwse kerk echter, is het enorm kleurrijke en expressieve interieur. Compleet met formidabele schilderijen en beeldhouwwerken is het een van de meest levendige kerken van Italië.

9. Dom van Monreale

Een compleet andere stijl vind je in Monreale, niet ver van de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Deze tijdens de Normandische overheersing van Sicilië gebouwde kerk kent duidelijke Arabische invloeden, bijvoorbeeld te herkennen aan de vele sprookjesachtige mozaïeken. Ook de kloostergangen van het aangrenzende klooster behoren tot de meest fascinerende middeleeuwse religieuze bouwwerken van het land.

10. Basiliek van San Zeno

Helemaal in het noorden van Italië tenslotte, in Verona in de regio Veneto, staat de basiliek van San Zeno. Al eeuwen beroemd door de rol die het speelt in Shakespeare’s Romeo en Julia, is het bovenal samen met de aangrenzende abdij een schitterende combinatie van romaanse en gotische invloeden zo karakteristiek voor het noorden van het land.