De mooiste uitstapjes buiten Rome

In dit artikel vind je een overzicht van de enkele van de beste uitstapjes buiten Rome, voor als je ook eens iets buiten de stad wilt ontdekken.

Natuurlijk is Rome een schitterende stad, maar soms wil je ook wel eens meer van het land zien. Gelukkig liggen er in de omringende regio Lazio, waar Rome eveneens de hoofdstad van is, tal van bezienswaardigheden die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Om je alvast op weg te helpen vind je in het overzicht hieronder in willekeurige volgorde enkele van de mooiste uitstapjes die allemaal eenvoudig in een dag te doen zijn.

De magistrale villa’s van Tivoli

Van oudsher het meest traditionele uitstapje buiten Rome is ongetwijfeld Tivoli, een klein en erg oud stadje dat bekend staat om de prachtige villa’s. Zo is er de Villa Hadriana, eens het enorme buitenverblijf van keizer Hadrianus die ook de imposante Engelenburcht liet bouwen. Uit modernere tijden, namelijk de renaissance, is er de Villa d’Este, terwijl veel kleinere paleizen en een groot kasteel van de paus ook tot de toeristische trekpleisters behoren. Voeg daar nog aan toe de prachtige natuurlijke omgeving met beboste bergen en het zal snel duidelijk worden waarom Tivoli zo mateloos populair is.

De oude ruïnes van Ostia Antica

Blijf je liever in de sfeer van het Romeinse Rijk dan is Ostia Antica misschien wat voor je. In tegenstelling tot Rome, waar ruïnes doorkruist worden met verkeerswegen en zij aan zij staan met moderne gebouwen, is deze oude havenstad nog bijna volledig authentiek bewaard gebleven. Hiermee is het vergelijkbaar met Pompeii. Je kunt er uren ronddwalen tussen de pakhuizen en appartementen om zo een onvergetelijke indruk te krijgen van het leven in die tijd.

Ostia Antica
Foto door Anastasia Zhenina via Pexels

Zon, zee en strand aan de Tyrreense kust

Net iets verder dan Ostia Antica ligt de Lido di Ostia, ook wel de Lido di Roma genoemd. Vanaf Rome gezien is dit het dichtstbijzijnde en voor toeristen meest ontwikkelde stukje kust aan de Tyrreense Zee. Het kilometers lange zandstrand is dan ook een groot deel van het jaar bijzonder aangenaam om te verblijven. Het stadsdeel zelf is daarnaast erg aangenaam en fascinerend vanwege de opzienbarende combinatie van Art Nouveau en fascistische architectuur.

Het pittoreske vulkaanlandschap van de Castelli Romani

De Castelli Romani zijn een verzameling extreem pittoreske dorpjes gelegen aan de voet van de Albaanse Heuvels, een van oudsher geliefde regio om de hete zomermaanden van Rome te ontvluchten. Het bekendste dorp is zonder twijfel Castel Gandolfo, gelegen aan een schitterend meer in een oude vulkaankrater. Dat het populaire is onder de inwoners van Rome blijkt ook wel uit het feit dat de paus hier nog altijd zijn zomerpaleis heeft. Een andere schilderachtige en iets grotere plaats is Frascati, vooral bekend om de hier geproduceerde witte wijn.

Via Appia, de oude Romeinse weg

Wil je eveneens graag iets van het landelijke Italië meemaken maar liever niet al te ver de stad uit, dan is het aan te raden een wandeling over de Via Appia te maken. Deze meer dan tweeduizend jaar oude weg verbond ooit Rome met het zuidelijke deel van Italië en is vandaag de dag nog altijd gedeeltelijk in gebruik. Langs de eerste paar kilometer vind je talloze monumentale kerken, ondergrondse catacomben, mausolea en nog meer overblijfselen uit ver vervlogen tijden. Door de gemoedelijke omgeving en de vele bomen en akkers langs de weg is het een van de meest plezierige wandelingen die je net buiten Rome kunt maken.

Bereikbaarheid

De genoemde bezienswaardigheden zijn allemaal tamelijk snel vanuit Rome te bereiken. Vanaf treinstation Tiburtina is Tivoli namelijk nog geen uur reizen, terwijl de Castelli Romani vanaf station Termini nog dichterbij zijn. Ostia Antica en de Tyrreense kust vallen met voor beide dezelfde trein van station Porta S. Paolo naar Lido zelfs onder het vaste tarief van het openbaar vervoer van Rome zelf. De Via Appia tenslotte is per bus te bereiken. Neem hiervoor lijn 118 vanuit het centrum en binnen twintig minuten rijdt je parallel aan de antieke weg.