De Engelenburcht

De Engelenburcht in Rome is een bijzonder merkwaardige combinatie van een keizerlijk mausoleum en een pauselijk kasteel.

De Engelenburcht

Veel toeristen in Rome weten na talloze attracties bezocht te hebben nog altijd niet wat ze nou mooier vinden, de imposante ruïnes uit de oudheid of de elegante bouwwerken van de renaissance. Voor als je ook niet kunt kiezen vind je in de Engelenburcht een unieke en opvallende combinatie van de twee. Ooit gebouwd als een mausoleum voor keizer Hadrianus, werd het na de val van het Romeinse Rijk door de paus omgebouwd tot een militair fort. Aan de westelijke oever van de Tiber was het namelijk perfect gelegen om de Sint-Pieter en het Vaticaan te beschermen. Tegenwoordig doet het enorme bouwwerk dienst als een museum.

Bezienswaardigheden De Engelenburcht

Van de oorspronkelijke functie van de Engelenburcht, namelijk de laatste rustplaats van de Romeinse keizer Hadrianus, is enkel nog de ronde vorm van het hoge gebouw te herkennen. Bovenop het dak lag in die tijd een weelderige tuin met daarin de urnen van de keizer en zijn familie. Ook keizers na Hadrianus lieten hun urnen bijplaatsen in het mausoleum. Verder stamt de Engelenbrug over de Tiber die het mausoleum met Rome verbond eveneens uit de tijd van de Romeinen.

Wie vandaag de dag de Engelenburcht bezoekt, zal echter vooral toevoegingen en aanpassingen door de paus aantreffen. Zo werd het in de middeleeuwen omgebouwd tot een militair fort, waarvan de enorme bastions rond het mausoleum en ook de verdedigingswerken in het park nog altijd duidelijk herkenbaar zijn. Ook zeer interessant is de Passetto di Borgo. Dit is een verstevigde en afgesloten wandelweg die hoog boven straten van Rome het Vaticaan met de Engelenburcht verbond. In tijden van opstand kon de paus zo namelijk vluchten naar zijn verstevigde fort. Het renaissance-aspect van de Engelenburcht komt echter het beste tot uitdrukking in de religieuze toevoegingen. Een goed voorbeeld is de kleine maar sierlijke kapel waar de paus kon bidden telkens wanneer hij in de burcht verbleef. Ook natuurlijk meteen in het oog springend is het enorme standbeeld van de aartsengel Michaël bovenop het gebouw. Op de Engelenbrug tref je daarnaast nog tien minstens zo mooie standbeelden van engelen aan, welke werden gemaakt door leerlingen van de befaamde kunstenaar Bernini.

Het interieur van de burcht bestaat tenslotte voornamelijk uit enkele zalen van de paus en voormalige kerkers. Hoewel best interessant om te zien, is het vooral het dak dat door toeristen absoluut niet gemist kan worden. Vanaf hier heb je namelijk een schitterend uitzicht op de stad Rome aan de ene kant van de Tiber en Vaticaanstad met de Sint-Pietersbasiliek aan de andere kant.

Praktische informatie De Engelenburcht

De Engelenburcht ligt aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, op loopafstand van Vaticaanstad. Wil je gebruik maken van het openbaar vervoer, dan stoppen buslijnen 64, 87 en 492 allemaal bij de burcht. De halte heet in dat geval Castel Sant’ Angelo.

  • Naam in het Italiaans: Castel Sant’ Angelo
  • Toegangsprijs: €11, gratis voor EU-inwoners tot 18 en vanaf 65 jaar
  • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 9:00 tot 19:30, gesloten op maandag, 1 januari en 25 december
  • Aanbevolen tijdsbestek: ongeveer twee uur