Vakantie de Amalfikust

Een schitterende rotsachtige kustlijn met tientallen kleine baaitjes en pittoreske oude stadjes maken de Amalfikust tot een van de meest innemende plekjes van Italië.

Amalfikust

Italië kent duizenden kilometers aan prachtige mediterrane kust, maar misschien wel het meest adembenemende deel is het stukje bij Amalfi. Het is namelijk hier, net even ten zuiden van Napels, dat schilderachtige kleine stadjes met hoge rotsen, diepe kloven, kleine beschutte baaitjes en een azuurblauwe zee met elkaar gecombineerd worden. Voeg er ook nog eens een roemrijk verleden aan toe en je zult meteen begrijpen waarom de Amalfikust eervol vermeld staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden de Amalfikust

De Amalfikust komt grotendeels overeen met de zuidelijke kustlijn van het schiereiland Sorrento. Positano wordt doorgaans als meest westelijke punt genomen, Vietri sul Mare als meest oostelijke. Amalfi zelf ligt ongeveer in het midden. Dit idyllische stadje kent een glorieus verleden als de de eerste grote maritieme republiek van Italië, met een handelsnetwerk dat zich uitstrekte door heel de Middellandse Zee. Met een prachtige kathedraal en dromerige, melancholische huisjes in wit en pastelkleuren die tegen de steile rotsen aangebouwd zijn, is het overduidelijk een toeristische trekpleister van formaat. De andere kleine stadjes van meestal slechts enkele duizenden inwoners doen echter nauwelijks in schoonheid voor Amalfi onder. Zo kennen Positano en Praiano schitterende middeleeuwse kerken, terwijl Ravello juist bekend staat om minstens zo oude villa’s met prachtige tuinen. Atrina is een klein maar betoverend stadje dat bekendheid geniet in de werken van de Nederlandse kunstenaar M. C. Escher.

Amalfikust
Foto door Silvia Trigo via Pexels

Minstens zo schilderachtig is echter de natuurlijke omgeving van de Amalfikust. Zo worden ruige, rotsachtige delen afgewisseld met kleine baaitjes en spectaculaire ravijnen. De stranden langs de diepblauwe mediterrane zee variëren van enkele kilometers bij Maiori tot enkele tientallen meters diep tussen de rotsen bij Furore. De altijd warme zee leent zich verder uitstekend om te zelf zeilen, maar ook bootexcursies behoren tot de mogelijkheden. Aan land kun je de kust verkennen door de toeristische autoroute Strada Statale 163 te volgen, terwijl de bergen, kloven en grotten ook prima geschikt zijn voor avontuurlijke wandelingen. Een lokale specialiteit die je tenslotte ook niet mag missen is Limoncello, een heerlijke likeur gemaakt van citroenen afkomstig van de lokale plantages.

Praktische informatie de Amalfikust

Het beste valt de Amalfikust te verkennen vanuit Vietri sul Mare, het meest oostelijke plaatsje. Het ligt namelijk goed bereikbaar aan de A3 en ook aan het treinspoor van Napels en naar Salerno, de tweede stad van de regio Campanië. Andere plaatsen aangegeven op de kaart zijn Amalfi zelf en Positano, het meest westelijke stadje.

  • Naam in het Italiaans: Costiera amalfitana
  • Belangrijkste plaatsen: Positano, Praiano, Furore, Amalfi, Atrani, Scala, Ravello, Minori, Maiori, Cetara en Vietri sul Mare
  • Aanbevolen tijdsbestek: minstens enkele dagen
  • Italiaanse regio: Campanië