Culinair genot in New York

Door een bijna onvoorstelbare verscheidenheid aan exotische soorten restaurants, kan het niet anders dan dat je in New York zeer smakelijk zult eten.

Met iets minder dan tweehonderd verschillende nationaliteiten die allemaal hun eigen recepten mee hebben genomen, is het in New York een waar genot om aan te schuiven in een van de talloze restaurants. Van wereldberoemde, zeer prestigieuze eetgelegenheden tot een eenvoudige maar smakelijke hotdog op straat, het is in New York altijd lekker eten. In dit artikel vind je een overzicht van enkele van de beste locaties om te dineren. Tussen haakjes vind je telkens het dichtstbijzijnde metrostation. Aan het einde vind je verder nog enkele typisch New Yorkse hapjes die je absoluut niet mag missen.

Een internationaal culinair walhalla

Blijf je binnen Manhattan, dan zijn er natuurlijk veel etnische wijken waar het prima eten is. Zo is er het welbekende Chinatown (Canal Street lijnen 6, N, Q, J en Z) waar je een enorme keuze hebt aan Chinese en ook Vietnamese gerechten. Hoewel je verder door heel New York wel Italiaanse restaurants aantreft, heeft Little Italy (Bowery lijnen J en Z) meteen ten noorden van Chinatown natuurlijk een reputatie om waar te maken. Wil je echter een voor Nederlanders minder traditioneel buitenlandse maaltijd, dan is Murray Hill (Grand Central – 42 Street lijnen 4, 5, 6, 7 en S) zeker aan te raden. Deze wijk net ten zuiden van treinstation Grand Central kent namelijk talloze heerlijke Pakistaanse, Indische en Bengalese restaurants. In het noorden van Manhattan is Harlem (125 Street lijnen 2 en 3) daarnaast vooral bekend door Caribische en West-Afrikaanse eetgelegenheden.

Wil je graag exotisch eten, dan is dit ook een goede gelegenheid Manhattan eens te verlaten en de andere stadsdelen van New York te verkennen. Zo vind je in Queens bijvoorbeeld de wijk Flushing (Flushing – Main Street lijn 7). In tegenstelling tot de Zuid-Chinese gerechten in Chinatown die vergelijkbaar zijn met Chinese restaurants in Nederland, vind je hier veel meer Noord-Chinezen. Voeg daar een groot aantal Japanse en Koreaanse restaurants aan toe en je zult begrijpen dat het hier ook erg lekker eten is. In Brooklyn is verder Bay Ridge (86 Street lijn R) met veel Arabische en andere restaurants uit het Midden-Oosten erg aangenaam. Brighton Beach (Brighton Beach lijnen B en Q) is tenslotte ideaal om de keukens van Rusland, de Oekraïne en Georgië eens te proberen.

Typisch New Yorkse gerechten en lekkernijen

Hoewel vrijwel alle gerechten geïntroduceerd zijn door immigranten van over heel de wereld, kent de stad toch een aantal hapjes die tegenwoordig als typisch New Yorks beschouwd worden. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de hotdog. Hoewel aanvankelijk afkomstig uit Oost-Europa, mag je de New Yorkse variant met mosterd, ketchup en relish eenvoudigweg niet overslaan. Voor slechts enkele dollars kun je in de vele eetkraampjes langs de weg namelijk al een hotdog met een blikje frisdrank kopen. Vergelijkbare door Oost-Europese joden meegenomen lekkernijen zijn de bagel, in New York gegeten met roomkaas en ui, en verschillende soorten gegrilde broodjes met pastrami en zuurkool.

Ook erg populair is uiteraard de New Yorkse pizza. Bekend om de dunne, vouwbare bodem wordt deze vaak voor één of hoogstens enkele dollars per punt verkocht. Hierdoor is het net als de hotdog ideaal straatvoedsel. Cheesecake, een kwarktaart waarbij erg veel room en roomkaas gebruikt wordt, is een andere specialiteit uit New York. In plaats van langs de weg kun je deze echter het beste in een restaurant proberen. Hetzelfde geldt tenslotte voor de Waldorfsalade. Deze salade met walnoten, appels, mayonaise en vaak ook druiven en zalm, werd voor het eerst in de negentiende eeuw in het voorname Waldorf-Astoria Hotel geserveerd. Tegenwoordig geldt het nog altijd als een van de lekkerste gerechten van de stad.