Vakantie Catanzaro

Met lange zandstranden en een oude historische stadskern, behoort Catanzaro tot de meer pittoreske bestemmingen in het zuiden van Italië.

Hoewel niet de grootste stad van Calabrië, want die eer gaat naar Reggio, is Catanzaro toch een bijzonder interessante plaats in het verre zuiden van Italië. Verspreid over enkele heuvelruggen vind je in deze regionale hoofdstad talloze bouwwerken vanaf de tijd dat het in de middeleeuwen gesticht werd als een Byzantijns fort. Daarnaast zijn het echter ook vooral de warme zandstranden aan de Ionische Zee in het moderne deel van de stad die jaar naar jaar duizenden bezoekers trekken.

Bezienswaardigheden Catanzaro

Doordat de oorspronkelijk vesting op enkele heuvels iets uit de kust werd gebouwd, is het ook hier dat je de meeste culturele attracties zult aantreffen. Een goed voorbeeld is de in afgetakelde staat bewaard gebleven toren van een Normandisch kasteel, gebouwd in de twaalfde eeuw na de Normandische overwinning op de Byzantijnen. Door een moderne restauratie heel wat bezienswaardiger echter is de kathedraal van Catanzaro, welke eveneens uit de twaalfde eeuw stamt. Daarnaast zijn er een handjevol eenvoudige, maar stijlvolle middeleeuwse kerken en rond de Villa Trieste vind je ook enkele prachtig aangelegde tuinen. Niet echt een toeristische attractie maar iets waar je niet omheen kunt is tenslotte de Viadotto Morandi. Deze brug die twee op hoge heuvelruggen gelegen stadsdelen met elkaar verbindt behoort tot de hoogste van Europa.

Hoewel de oude stad zeker de moeite van het bezoeken waard is, komen de meeste toeristen toch naar Catanzaro om de kilometerslange zandstranden. Met bijna gegarandeerd warm en zonnig weer, een diepblauwe Ionische Zee en een rotsachtig achterland behoort dit deel van de Italiaanse kust tot de mooiste van het mediterrane gebied. Doordat Catanzaro op het smalste deel van de punt van de laars van Italië ligt, is bovendien de Tyrreense Zee naar het westen niet ver weg. Aan beide kusten heb je talloze mogelijkheden te genieten op het strand, te duiken en snorkelen of te surfen en zeilen. Vooral aan de Ionische kust zul je ook talloze restaurants en uitgaansmogelijkheden aantreffen, welke zich voornamelijk op jongeren richten. Wil je naast het strand ook eens de natuur in, dan zijn er in het imposante Sila-gebergte net iets ten noorden van Catanzaro ook nog uitgebreide wandelmogelijkheden.

Praktische informatie Catanzaro

Hoewel er geen rechtstreekse vluchten zijn vanaf Nederland, is het internationale vliegveld van Lamezia Terme op ongeveer 25 kilometer van Catanzaro goed bereikbaar vanaf Duitse en Belgische luchthavens. Daarnaast ligt Lamezia Terme aan zowel een belangrijke spoorlijn als aan de A3 van Napels naar Reggio, waardoor Catanzaro ook per trein en auto goed bereikbaar is.

  • Aantal inwoners: 93.000
  • Stad gesticht in: 10e eeuw
  • Italiaanse regio: Calabrië
  • Afstand vanaf Rome: 620 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen