Carnaval van Venetië

Het Carnaval van Venetië is met sfeervolle optochten, theater, opera en de zo kenmerkende gemaskerde ballen een van de meest mysterieuze festivals van Italië.

Venetië Italië

Waar carnaval in katholieke delen van Europa al geldt als het uitbundigste evenement van het jaar, krijgt het festival in Venetië zelfs een magisch tintje. De schilderachtige kanalen, sierlijke bruggetjes, zwarte gondels en de mysterieuze maskers, ze dragen allemaal bij aan een unieke, bijna sprookjesachtige sfeer. Valt je reis naar Italië dus samen met carnaval, dan is een bezoek aan Venetië absoluut aan te bevelen. In 2013 duurt het feest van 2 tot en met 12 februari.

Historische achtergrond Carnaval van Venetië

Het Carnaval van Venetië kent een lange historie. Zo stond het al in de middeleeuwen bekend als volksvermaak voor de minder vermogende inwoners van de stad. Door de tijd heen ontwikkelde het zich daarna tot een groot, elegant en eveneens religieus festival, totdat het tijdens de overheersing van Napoleon werd afgeschaft. Na een onderbreking van bijna twee eeuwen werd het in 1979 nieuw leven in geblazen. Als uitgangspunt werd daarbij het feest zoals dat voor de afschaffing bestond genomen, waardoor het hedendaagse Carnaval van Venetië nog altijd een mystiek achttiende-eeuw karakter kent.

Het gemaskerde festival

Het meest kenmerkende aan het Carnaval van Venetië zijn zonder twijfel de maskers. Deze waren oorspronkelijk bedoeld zodat mensen van hogere sociale status zich onbeschroomd konden uitleven, zonder de angst te hebben herkend en bekritiseerd te worden. Vandaag de dag vormen deze maskers nog altijd het middelpunt van het carnaval. Zo worden er in de prestigieuze paleizen van Venetië ontelbare gemaskerde ballen georganiseerd, terwijl je op de Piazza San Marco voor de kathedraal zelfs kunt deelnemen aan wedstrijden voor het mooiste masker. Erg populair zijn de bauta en columbina, maskers met respectievelijk een uitstekende en een vrijgelaten kin waardoor je kunt eten en drinken zonder het af te hoeven nemen. Een merkwaardige maar ook veel gedragen variant is de medico della peste, voorzien van een uitstekende vogelbek die in het verleden werd gebruikt om besmetting met de pest te voorkomen.

Programmaonderdelen Carnaval van Venetië

Hoewel het Carnaval van Venetië elk jaar officieel twaalf dagen voor Aswoensdag begint, wordt het een week van tevoren al aangekondigd met het Festa Veneziana sull’acqua. Dit is een optocht van gemaskerde deelnemers in gondels over het water, welke aangevuld wordt met theater, acrobaten en vuurwerk. Nadat het eigenlijke festival losbarst zul je overal in de stad naast de gemaskerde ballen ook ontelbare andere voorstellingen met theater, opera en dans aantreffen. Een van de hoogtepunten elk jaar is de volo dell’angelo, een grote show waarbij een engel van het dak van de kathedraal neerdaalt tussen het publiek.

Misschien nog wel betoverender dan de maskers zelf is tenslotte de afsluiting van het carnaval. Op de laatste dag, beginnend om een half uur voor middernacht, wordt dan opnieuw een optocht van gondels over het Canal Grande gehouden. Ditmaal is het echter een stille tocht, een onvergetelijke gebeurtenis waarbij de vele duizenden kaarsen op de gondels de enige lichtbron in het nachtelijke duister vormen.