Vakantie Campanië

Smeulende vulkanen, imposante kastelen, idyllische stadjes aan een sensationele kust zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die het gracieuze Campanië te bieden heeft.

Vakantie Campanië
Foto door Tetyana Kovyrina via Pexels

Er is mogelijk geen deel van Italië dat zo tot de verbeelding spreekt als Campanië. Rijkelijk toebedeeld met een adembenemend mooie kustlijn en ontelbare overblijfselen uit de Griekse en Romeinse tijd, zal een reis naar deze zuidelijke regio ongetwijfeld niet teleurstellen. Ook de hoofdstad Napels en de kastelen en paleizen van toen het nog een zelfstandig koninkrijk was zullen aan iedere verwachting voldoen. De grillige bergen van de Apennijnen en enkele beroemde vulkanen maken verder het ideale vakantieplaatje compleet.

Bezienswaardigheden Campanië

Zonder meer de grootste stad van Campanië en na Rome en Milaan de grootste van heel Italië, biedt Napels ook veruit de meeste toeristische attracties van de regio. Met indrukwekkende paleizen, winkels, ondergrondse catacomben en musea is het niet moeilijk enkele dagen in de stad vol te maken. Ook in de directe nabijheid van de stad zijn er een groot aantal bezienswaardigheden. Zo is iets ten noorden het barokke koninklijk paleis van Caserta te vinden, dat toen het in de achttiende eeuw voltooid werd tot de grootste gebouwen ooit behoorde. Samen met de zijdeweverij San Leucio en de Vanvitelli-aquaduct vormt het dan ook een waardevolle vermelding op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Amalfikust

Zo mogelijk nog populairder onder toeristen is de Amalfikust, welke genoemd is naar het kleine, sierlijke en dromerige stadje Amalfi. Tijdens de middeleeuwen behoorde het met GenuaVenetië en Pisa tot de vier belangrijkste maritieme republieken van de Middellandse Zee. Vandaag de dag staat dit stukje kust vooral bekend om citroenplantages, idyllische stadjes aan het einde van diepe ravijnen, tientallen kleine baaien en een diepblauwe zee. Een heel ander soort natuurschoon is vervolgens aan te treffen in het zuidelijke Cilento, dat met voornamelijk bergen en bossen veel overeenkomsten vertoont met de aangrenzende regio Basilicata.

Dat het huidige Campanië verder een belangrijke rol heeft gespeeld in de Griekse en Romeinse oudheid is nog altijd goed te zien aan de door de regio verspreid liggende ruïnes. Erg beroemd zijn natuurlijk de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum, welke bijna tweeduizend jaar geleden tijdens een uitbarsting van de Vesuvius onder de as bedolven werden. Daarnaast is er in Capue het op een na grootste Romeinse amfitheater te vinden, terwijl in Paestum de Griekse tempels uit de zesde eeuw voor Christus ook zeer indrukwekkend zijn. Meer Griekse overblijfselen met onder andere de Grot van de Sibille vind je tenslotte in Cumae, de oudste Griekse nederzetting op het Italiaanse vasteland.

Praktische informatie Campanië

Met Napels als grootste stad en Rome niet ver weg, is Campanië met het hele jaar door rechtstreekse vluchten vanuit Nederland goed te bereiken. Binnen Italië is het vanuit het noorden via de A1, vanuit het zuiden via de A3 en vanuit het westen via de A16 erg goed te afreizen, terwijl Napels eveneens een belangrijk station is aan enkele hogesnelheidslijnen.

  • Naam in het Italiaans: Campania
  • Aantal inwoners: 5,8 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Napels
  • Aanbevolen tijdsbestek: tien dagen