Vakantie Calabrië

Vooral een regio met een schitterende kustlijn, kenmerkt Calabrië zich als punt van de laars van Italië ook door eeuwenoude stadjes en een ruig binnenland.

Ingeklemd tussen de Tyrreense Zee in het westen en de Ionische Zee in het oosten, staat Calabrië vooral bekend om haar schitterende mediterrane kust. Ook wel bekend als de punt van de laars van Italië, heeft de relatief dunbevolkte regio echter meer te bieden dan enkel warme zandstranden en een azuurblauwe zee. Zo zijn er talloze kleurrijke stadjes die teruggaan tot de tijd dat het gebied door Grieken bewoond was. Het ruige, bosrijke en bergachtige binnenland van Calabrië is al even verleidelijk.

Bezienswaardigheden Calabrië

Van alle steden in Calabrië is Reggio de enige echt grote stad, gelegen daar waar de Straat van Messina het Italiaanse vasteland scheidt van Sicilië. Met een geschiedenis die teruggaat tot Griekse kolonisten die zich hier bijna drieduizend jaar geleden kwamen vestigen, is het bovendien de oudste stad van Calabrië. Bijzonder sierlijk en overladen met elegante paleizen, theaters, kerktorens en palmbomen is het een erg aangename plaats om te verblijven. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis dan tref je het eveneens, want de archeologische musea van Reggio behoren tot de meest vooraanstaande van heel Italië.

Hoewel kleiner, doen de overige steden van Calabrië echter nauwelijks voor Reggio onder. De hoofdstad Catanzaro bestaat uit een erg prettige oude stad op enkele heuveltoppen, terwijl de lange, zinderende zandstranden zich kilometers lang uitstrekken. Ook stadjes zoals Cosenza en Crotone combineren middeleeuwse architectuur, inclusief oude kastelen, met strand, klippen en het warme water van de Middellandse Zee. Zo mogelijk nog pittoresker zijn de op de rotsen boven het water gebouwde dorpjes Tropea en Scilla. Verspreid door de hele regio zijn het daarnaast de overgebleven kastelen en kerken van de Byzantijnse en Normandische bezetters die belangrijke toeristische attracties vormen.

Naast de zeer populaire strandvakanties wordt Calabrië tenslotte ook meer en meer gewaardeerd om de ruige en onherbergzame binnenlanden. Er zijn namelijk maar liefst drie grote gebergtes met toppen van meer dan twee kilometer boven zeeniveau te vinden, te weten de Pollino, La Sila en Aspromonte. Met veel bossen en wandelpaden zijn ze prima geschikt voor lange trektochten door de natuur.

Praktische informatie Calabrië

Het vliegveld van Lamezia Terme bij Catanzaro is het best bereikbaar vanaf Nederland, hoewel voor het noordelijk deel van de regio het ook mogelijk is eerst naar Napels te vliegen. Kom je vanuit een ander deel van Italië, dan is de A3 aan de westkust tussen Napels en Reggio ook de meest voor de hand liggende route. Tevens ligt hier een zeer degelijke treinverbinding, terwijl een hogesnelheidslijn momenteel in aanbouw is.

  • Naam in het Italiaans: Calabria
  • Aantal inwoners: 2 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Catanzaro
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen