Vakantie naar Cagliari

Als hoofdstad van het fascinerende eiland Sardinië, staat Cagliari met een rijke cultuur en schitterende stranden garant voor een vakantie om niet snel te vergeten.

Beschut in een grote baai aan de zuidkust van Sardinië, kenmerkt Cagliari zich vooral door de zeer oude binnenstad, de prachtige zandstranden en het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Ooit gesticht als een bescheiden handelsstad van de Feniciërs, kwam het door de eeuwen heen onder andere in handen van de Romeinen, Pisa, Spanje en de koningen van Piëmont welke allemaal hun sporen hebben achtergelaten. Tegenwoordig is Cagliari zowel hoofdstad als grootste stad van de Italiaanse regio Sardinië.

Bezienswaardigheden Cagliari

Het historische en meest bezienswaardige deel van Cagliari, ook wel de Castello genoemd, is gebouwd op een grote rots aan zee. Waarschijnlijk het oudste bouwwerk is een groot amfitheater uit de tijd van de Romeinen dat in deze rots is uitgehakt. Tegenwoordig is het nog altijd in gebruik voor concerten. Bijna net zo oud als het theater is de basiliek van San Saturnio. Tijdens opgravingen in de zeventiende eeuw werden hier overblijfselen van meer dan honderd martelaren gevonden, welke daarna zijn overgebracht naar de middeleeuwse kathedraal van de stad. Ook veel van de rest van het historische Cagliari stamt uit de middeleeuwen. Zo zijn er onder andere nauwe, kronkelende steegjes, oude kerktorentjes en ook zijn de stadsmuren nog voor een deel intact. Twee massieve verdedigingstorens uit deze tijd, de Torre dell’Elefante en de Torre di San Pancrazio, behoren tegenwoordig tot de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Van latere toevoeging is het Terrazza Umberto I, een groot en hoog terras dat in de negentiende eeuw werd aangelegd bovenop de Bastione San Remy, oorspronkelijk onderdeel van de verdedigingswerken. Vanaf hier heb je niet alleen een goed uitzicht over de stad, maar ook op de baai waar het aan ligt. Voor toeristen die graag tijd doorbrengen aan de warme zandstranden van de Middellandse Zee, is Cagliari tenslotte ook erg aan te raden. Het acht kilometer lange witte zandstrand van Poetto ligt namelijk net buiten de stad.

Praktische informatie Cagliari

Voor rechtstreekse vluchten naar Cagliari zul je moeten uitwijken naar luchthavens in België of Duitsland. Een andere optie is vanuit Nederland te vliegen naar Alghero of Olbia aan de andere kant van het eiland. Kom je vanaf het Italiaanse vasteland, dan is het behalve vliegen ook mogelijk een ’s nachts varende veerboot vanaf Napels te nemen.

  • Aantal inwoners: 157.000
  • Stad gesticht in: 7e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Sardinië
  • Afstand vanaf Rome: 590 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen