Vakantie Bonaire

Minder massaal bezocht, is Bonaire uitermate geschikt voor hen die zich vooral door de ongerepte Caribische natuur willen laten overweldigen.

Waar Aruba en Curaçao in grote mate bekend staan om de resorts en populaire strandvakanties, is Bonaire een heel ander soort bestemming. Op dit meest oostelijke van de drie ABC-eilanden staat namelijk vooral de natuur en minder het massatoerisme in de schijnwerper. Met het onbewoonde Klein Bonaire net voor de kust inbegrepen, komen de bezoekers hier dan ook vooral om van het fenomenale landschap zowel boven als onder de zeespiegel te genieten.

Het eiland van de zoutwinning

Hoewel Bonaire eveneens in de zeventiende eeuw op Spanje werd buitgemaakt, ontwikkelde het eiland zich niet zoals Aruba en Curaçao tot een belangrijk Caribisch handelscentrum. In plaats daarvan bleef de economie juist lange tijd beperkt tot de zoutwinning, een activiteit in het zuidelijke deel van het eiland nog altijd een belangrijke bron van inkomsten genereert. Op Bonaire is dan ook geen sprake van grote steden, maar voor de toerist van vandaag de dag pakt dit zeker niet negatief uit. Kralendijk, de hoofdplaats, is met zachte pastelkleuren namelijk een zeer aangenaam en niet door het massatoerisme bedorven dorp. Rincon, het andere dorp en oorspronkelijk een Spaanse nederzetting, is een zeer gemoedelijke en onverstoorde nederzetting in het binnenland.

Koraal en natuurparken

De charme van de twee dorpen op Bonaire ten spijt, komt het grootste deel van de gasten toch om het natuurschoon van dit Caribische eiland te bewonderen. Vooral het kleurrijke, zo vanaf het strand te afzwemmen koraal is erg populair. Te vinden rond heel het eiland en eveneens in het ondiepe water rond Klein Bonaire, biedt het een van de beste mogelijkheden in heel het Caribisch gebied om te duiken en snorkelen. Daarnaast zijn het echter ook de natuurparken van Bonaire die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo is er het Pekelmeer, dat naast zoutwinning een belangrijke broedplaats vormt voor vele duizenden flamingo’s. Het Washington Slagbaai National Park en het Bonaire National Marine Park vormen andere belangrijke niet te missen bezienswaardigheden op Bonaire.

Bereikbaarheid en praktische informatie Bonaire

Evenals de andere twee Benedenwindse Eilanden kent Bonaire rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. Wil je van Bonaire naar Aruba, Curaçao of het vasteland van Venezuela dan zul je ook moeten vliegen. De andere eilanden en het vasteland zijn in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen niet via veerdiensten met Bonaire verbonden.

  • Aantal inwoners: 16.541
  • Hoofdstad: Kralendijk
  • Munteenheid: Amerikaanse dollar
  • Oppervlakte: 294 km²
  • Hoogste punt: 240 meter