Vakantie Bologna

Rode bakstenen, middeleeuwse torens, bogengalerijen en de oudste universiteit ter wereld maken Bologna in het noorden van Italië tot een niet te missen reisbestemming.

Bologna Italië
Foto door Anastasia Zhenina via Pexels

Welbekend om de karakteristieke rode bakstenen gebouwen die het stadsbeeld bepalen, is Bologna een van de meest innemende steden in het noorden van Italië. Al erg belangrijk ten tijde van het Romeinse Rijk, kende de huidige hoofdstad van Emilia-Romagna haar grootste bloeiperiode echter tijdens de late middeleeuwen. Zo behoren de uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse stadskern, de tientallen kilometers aan bogengalerijen en de oudste universiteit ter wereld tot de belangrijkste attracties. Bologna is gelegen aan het einde van de Po-vlakte net ten noorden van de Apennijnen en beschikt bovendien over een heerlijke keuken met talloze wereldberoemde kazen en worsten.

Bezienswaardigheden Bologna

Binnen de historische stadkern van Bologna zijn de dunne, hoge torens die boven de rode bakstenen en dakpannen uitreizen misschien wel de merkwaardigste attractie van de stad. Gebouwd tijdens de middeleeuwen is het tegenwoordig niet duidelijk welk doel de torens dienden, maar wel zeker is dat ze een aangename aanvulling zijn voor het stadsbeeld. Van de 20 torens die nog overeind staan zijn de scheve en naast elkaar staande Torre degli Asinelli en Torre Garisenda verreweg de beroemdste. Minstens zo aangenaam zijn de tientallen kilometers aan arcades oftewel bogengalerijen van Bologna, welke als bijkomend voordeel hebben dat je bijna altijd tegen de regen of felle zon beschut loopt.

Doordat Bologna lange tijd in handen was van de paus, is er uiteraard aan religieuze bouwwerken ook geen gebrek. Het bekendst is de kathedraal, welke aan de buitenkant de bouwstijl van de overige architectuur in de stad heeft aangehouden en binnenin aangekleed is in een overweldigende barokstijl. De basiliek van San Petronio, wat afmetingen betreft een van de grootste kerken ter wereld, is verder ook een bezoek waard. Op een heuvel iets buiten de stad en bereikbaar via een bogengalerij van enkele kilometers tenslotte, biedt de basiliek van San Luca een prachtig uitzicht op Bologna.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is onder andere de universiteit van Bologna, welke gesticht in 1088 de oudste nog steeds in functie zijnde universiteit ter wereld is. De straten rond de universiteit staat niet alleen vol met historische gebouwen, maar vormen door de vele studenten ook een levendige en betaalbare uitgaanswijk. Daarnaast kent de stad ook de nodige paleizen en pleinen, zoals de Piazza di Nettuno met een een weelderig versierde fontein, terwijl de musea van de stad nauwelijks onderdoen voor die in Florence of Milaan.

Praktische informatie Bologna

Als relatief grote stad met een belangrijk internationaal vliegveld heeft Bologna rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Binnen Italië vormt de stad het belangrijkste knooppunt van hogesnelheidslijnen, terwijl het vanaf Rome en Milaan via de A1, vanaf Venetië via de A13 en vanaf de oostkust via de A14 ook erg goed bereikbaar is.

  • Aantal inwoners: 382.000
  • Stad gesticht in: 6e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio:  Emilia-Romagna
  • Afstand vanaf Rome: 380 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen