Vakantie Basilicata

Hoog in de Apennijnen biedt het bergachtige Basilicata een markante mix van overweldigende natuur en in de vergetelheid geraakte bergdorpjes.

Als een van de dunstbevolkte en meest afgelegen regio’s van Italië is Basilicata in het verre zuiden vooral in trek bij natuurliefhebbers. Grotendeels gelegen in de zuidelijke Apennijnen, kenmerkt het landschap zich vooral door bergen, bossen, wijn- en graanbouw. Met een stukje kust aan de Tyrreense Zee in het westen en grenzend aan de Ionische Zee in het zuidoosten, zijn zon, zee en strand echter nooit ver weg. Ook op cultureel gebied, met enkele van de oudste bouwwerken van heel Italië en idyllische stadjes en dorpen, vormt Basilicata een uitmuntend alternatief op meer bekende Italiaanse reisbestemmingen.

Bezienswaardigheden Basilicata

Omdat Basilicata voornamelijk uit bergachtig gebied bestaat, zal het niet als een verrassing komen dat het juist deze bergen zijn die toeristen naar de regio trekken. Zo zijn vooral de Lucanische Dolomieten niet ver van de hoofdstad Potenza erg in trek. Met grillige, spitse en zeer bijzondere rotsformaties waan je je hier namelijk eenvoudig in een ver en exotisch deel van de wereld. Ook zijn de bossen, vulkanen, wijngaarden en akkers elders in de regio prima geschikt voor lange trektochten, terwijl raften, kajakken en mountainbiken daarnaast tot de meer avontuurlijke mogelijkheden behoren. De twee relatief korte kuststroken aan de Tyrreense en Ionische Zeeën bieden ook gelegenheid te snorkelen en te zeilen, of om ontspannend op het strand de vakantie door te brengen.

Hoewel de steden van Basilicata niet heel groot zijn, zijn ze wel ontzettend oud. De Sassi van Matera in het oosten van de regio bijvoorbeeld, behoren met een geschiedenis van enkele duizenden jaren zelfs tot de oudste gebouwen van heel Italië. Deze gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte en bovenop elkaar gebouwde kleine stenen huisjes staan dan ook volkomen verdiend op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hoewel minder oud, roepen daarnaast de hoofdstad Potenza en de vele kleine, sfeervolle bergdorpjes zoals Castelmezzano ook een typisch Italiaanse sfeer op. Niet Italiaans maar ook de moeite waard tenslotte, zijn de oude Griekse tempel bij Metaponto en het indrukwekkende Normandische kasteel van Melfi.

Praktische informatie Basilicata

Als een van de meest afgelegen regio’s van Italië is Basilicata niet rechtstreeks vanuit Nederland te bereiken. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Napels en Bari, vanaf waar Basilicata per trein, bus of auto bereikt kan worden. Houd er rekening mee dat door het bergachtige landschap en het ontbreken van autowegen, de reistijden wat langer kunnen zijn dan ze op de kaart lijken.

  • Naam in het Italiaans: Basilicata
  • Aantal inwoners: 585.000
  • Hoofdstad van de regio: Potenza
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen