Vakantie Bari

Als hoofdstad van Apulië, de hak van de laars van Italië, is Bari een grote historische havenstad met zeker geen gebrek aan toeristische bezienswaardigheden.

De zuidelijke steden van Italië staan bekend om hun armoede, hun eeuwenoude Griekse oorsprong en de vaak melancholische maar toch bevlogen aanblik. Bari, de hoofdstad van Apulië oftewel de hak van de laars van Italië, is zo’n stad. Bijna drieduizend jaar geleden gesticht als een Griekse nederzetting biedt het toeristen van vandaag de dag echter een zeer groot aantal historische en culturele bezienswaardigheden. Nog bekender is Bari verder als laatste rustplaats van de in Nederland welbekende heilige Sint Nicolaas, terwijl het door de ligging aan de Adriatische kust een prima uitvalsbasis is voor cruisetochten.

Bezienswaardigheden Bari

Voorzien van talloze restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden is de historische binnenstad, oftewel Bari Vecchia, zonder meer het meest toeristische deel van Bari. Dit was de oorspronkelijke Griekse, daarna Romeinse en Byzantijnse vestiging, lang voordat er ook maar sprake was van een verenigd Italië. Ondanks de eeuwenoude oorsprong stamt echter veel van de tegenwoordig te bezoeken architectuur uit de middeleeuwen, met de in 1087 gebouwde basiliek van Sint-Nicolaas als hoogtepunt. Het is hier waar de stoffelijke overschotten van de in Nederland gevierde goedheiligman bewaard liggen. Naast de basiliek verdient ook de enkele eeuwen later in een voor Apulië typisch romaanse stijl gebouwde kathedraal zeker een bezoek. Niet ver daar vandaan ligt bovendien het nog veel imposantere Castello Normanno-Svevo, een gigantisch middeleeuws kasteel dat hier oorspronkelijk door Normandische bezetters werd neergezet.

Iets minder toeristisch maar door veel elegante boulevards met winkelmogelijkheden is Murattiano ook erg interessant. Deze iets ten zuiden van het oude centrum gelegen wijk werd hier in de negentiende eeuw aangelegd door Joachim Murat, zwager van Napoleon en destijds koning van Napels. Naast enkele musea, is het statige, iets meer dan een eeuw geleden verrezen Teatro Petruzzelli met een zeer royaal versierd interieur waarschijnlijk de belangrijkste attractie.

Door de ligging aan het zuidelijke deel van de Adriatische Zee is Bari tenslotte ook een geschikte bestemming voor hen die komen voor een mediterrane strandvakantie. Zo liggen er enkele warme zandstranden niet ver van de stad, terwijl ook de rest van de regio Apulië een zeer aantrekkelijke kust te bieden heeft. Bovendien is Bari een prima vertrek- of eindpunt voor cruises naar bijvoorbeeld de talloze eilanden voor de Kroatische of Griekse kusten.

Praktische informatie Bari

Met een eigen internationale luchthaven is Bari vrij eenvoudig vanaf de meeste Europese landen te bereiken. Binnen Italië is het per trein bereikbaar als eindpunt van een hogesnelheidslijn vanaf Napels. Per auto is vanaf Napels de A16 te nemen, terwijl de A14 de stad verbindt met de rest van de Italiaanse oostkust.

  • Aantal inwoners: 320.000
  • Stad gesticht in: 10e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Apulië
  • Afstand vanaf Rome: 460 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen