Vakantie Apulië

Droog, arm, historisch en met een bijzonder mooie mediterrane kust, is Apulië als hak van de laars van Italië zeker weten een kijkje waard.

Bij veel toeristen tamelijk onbekend, is Apulië een heel ander soort Italië dan wat we vaak bij het zuidelijke land in gedachten hebben. Ook wel bekend als de hak van de laars van Italië, is het juist een zeer droog klimaat, een dor landschap en veel armoede welke het beeld van deze regio bepalen. Juist door deze onbekendheid is het echter zeer interessant voor de wat meer avontuurlijke vakantieganger om te verkennen. Verwacht een schitterende natuurlijke kustlijn, oude stadjes met Griekse en Normandische overleveringen, middeleeuwse kastelen en een uitgestrekt, glooiend agrarisch binnenland.

Bezienswaardigheden Apulië

Zoals in wel meer delen van Italië, is het ook in Apulië de kuststreek die het meest ontwikkeld is en het meest te bieden heeft. In het uiterste noorden van de regio is bijvoorbeeld het schiereiland Gargano te vinden, bekend om de ietwat ruige, rotsachtige kust. Enkele van de bekendste plaatsjes hier zijn het op kalkstenen klippen gelegen Vieste en Peschici. Met de nabijheid van enkele prachtige zandstranden en beboste heuvels in een uitgestrekt natuurreservaat, zijn ze uitermate geschikt voor natuurliefhebbers.

Het centrale deel van Apulië, waar de bossen plaats maken voor een vlak tot zacht glooiend landschap van graanvelden, staat juist bekend om de productie van pasta. De heel wat grotere steden hier kennen naast veel industrie echter ook een overvloed aan culturele bezienswaardigheden. Zo zijn in de hoofdstad Bari oude middeleeuwse kerken, kronkelende steegjes en zelfs een groot kasteel te vinden uit de tijd dat de Normandiërs kortstondig de regio in handen hadden. Ook in Brindisi en Barletta zijn soortgelijke kerken en kastelen te vinden, terwijl het achthoekige Castel del Monte zelfs zo bijzonder is dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een andere vermelding op deze lijst komt toe aan de trulli in Alberobello, kleine, witte huisjes die bekend staan om hun kegelvormige daken.

Het uiterste zuiden van Apulië tenslotte, de eigenlijke hak van de laars, staat vooral in het teken van mooie, zonnige en rotsachtige kusten, grotten, baaitjes en prachtige zandstranden. Ook vind je hier veel Griekse invloeden, pittoreske stadjes en onbekommerde haventjes. De grootste stad is Lecce, een bijzonder sierlijke in de barokke bouwstijl opgetrokken stad die wel het “Florence van het zuiden” wordt genoemd. Gedeeltelijk in dezelfde stijl maar bekender om de stranden is de van oorsprong Griekse havenstad Gallipoli, terwijl de eeuwenoude steden Taranto en Ostuni al minstens zo pittoresk zijn.

Praktische informatie Apulië

Zelfs voor de meeste Italianen ver weg, is Apulië het beste te bereiken per vliegtuig. Het belangrijkste internationale vliegveld is in Bari, terwijl ook Brindisi iets verder naar het zuidoosten vanuit Nederland te bevliegen is. Kom je toch vanuit Italië, dan is Bari ook het eindpunt van een hogesnelheidslijn vanaf Napels. Per auto zijn de A16 eveneens vanaf Napels en de A14 langs de oostkust van het land de meest voor de hand liggende routes.

  • Naam in het Italiaans: Puglia
  • Aantal inwoners: 4,1 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Bari
  • Aanbevolen tijdsbestek: vijf dagen