Vakantie Ancona

Als oude, maar zeer lieflijke havenstad is het kleine Ancona een prima locatie om de oostkust van Italië en de Adriatische Zee vanuit te verkennen.

Met nauwelijks meer dan honderdduizend inwoners behoort Ancona in Marche tot de kleinere regionale hoofdsteden van Italië. Toch is de havenstad aan de genoeglijke Adriatische Zee met een gezellig centrum, een rijke historie en uitgestrekte nabije zandstranden zonder meer aantrekkelijk te noemen. Ooit een Griekse nederzetting, daarna een Romeinse haven en in de middeleeuwen een zelfstandige handelsrepubliek, geldt Ancona tegenwoordig als een belangrijk vertrekpunt voor toeristen naar de Kroatische eilanden.

Bezienswaardigheden Ancona

Ruim meer dan tweeduizend jaar oud, is er nog veel in Ancona dat terug doet denken aan tijden van weleer. Zo is de in het jaar 115 geplaatste en nog in prima staat verkerende triomfboog van keizer Trajanus waarschijnlijk het oudst bewaard gebleven bouwwerk. Ook in de Romeinse tijd gold de haven namelijk al als een belangrijk vertrekpunt naar de oostelijke kust van de Adriatische Zee. Uit de middeleeuwen stammen daarnaast de oude kathedraal die romaanse en Byzantijnse invloeden combineert, als wel een groot aantal andere kerken en kleine, gotische paleizen. Het bekendste hiervan is de Loggia dei Mercanti, waar destijds koopmannen vanuit heel de Middellandse Zee elkaar opzochten om handel te drijven.

Uit modernere tijden is de midden in de haven liggende Lazzaretto uit 1732 erg fascinerend. Uiterlijk lijkend op een antieke versie van het Pentagon, werd het oorspronkelijk ontworpen als een leprakolonie door de Italiaans-Nederlandse architect Luigi Vanvitelli, ook wel bekend als Lodewijk van Wittel. Daarnaast kent Ancona een relatief goed archeologisch museum dat zich specialiseert in de prehistorie en de Grieks-Romeinse tijd. Net ten zuiden van de stad ligt verder de dichtbegroeide Monte Conero, die 572 meter boven de golven uitrijst en erg geschikt is voor de actieve vakantieganger. Ten noorden van Ancona tenslotte, zijn juist uitgestrekte zandstranden te vinden zijn voor een wat meer ontspannen tijd in Italië.

Praktische informatie Ancona

Doordat Ancona gelegen is in een tamelijk dunbevolkt gebied van Italië is het wat minder eenvoudig te bereiken. Zo zijn er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Een vlucht naar Florence of Rome, vanaf waar het ongeveer drie uur met de trein is, geldt meestal als snelste optie. Per auto is de stad te bereiken via de A14, die de oostkust van de laars van Italië volgt.

  • Aantal inwoners: 103.000
  • Stad gesticht in: 4e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Marche
  • Afstand vanaf Rome: 310 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen