Vakantie Abruzzen

Met hoge bergen, prachtige zandstranden en culturele oude stadjes is Abruzzen voor toeristen een van de meest diverse regio’s van Italië.

Hoewel met het ontbreken van echt grote steden een minder bekende Italiaanse regio, heeft Abruzzen door de enorme diversiteit aan bezienswaardigheden ieder type vakantieganger wel iets te bieden. Zo zijn de hoge bergtoppen van de Apennijnen prima geschikt voor de wintersport of wandelingen in de zomer, terwijl de warme Adriatische kust zich juist weer goed leent voor strandvakanties. Ook de vele kleinere maar erg historische steden verdienen zonder meer een bezoek. Met oude Romeinse ruïnes en middeleeuwse forten en kastelen, behoren de stadjes van Abruzzen namelijk tot de meest schilderachtige en authentieke van heel Italië.

Bezienswaardigheden Abruzzen

Voor veel Italianen is Abruzzen synoniem aan een prachtig berglandschap. Met de indrukwekkende Gran Sasso en de minstens zo respectabele Maiella, behoren de bergen van deze regio dan ook tot de hoogste van de Apennijnen. Naast gletsjers, bergmeren, bossen en weiden, zul je hier in de vele natuurreservaten ook wilde dieren zoals wolven, beren, gemzen en wilde zwijnen tegen het lijf lopen. Een waar genot voor wandelaars om te verkennen dus, terwijl sportieve activiteiten zoals mountainbiken, kajakken en paardrijden ook tot de mogelijkheden behoren. In de winter verandert het deel rond de hoofdstad L’Aquila bovendien in een groot wintersportoord dat zeker een interessant alternatief vormt voor de overdrukke resorts van de Alpen.

Slechts enkele tientallen kilometers bij dit verbluffende berglandschap vandaan, vind je aan de Adriatische Zee een andere belangrijke toeristische trekpleister van Abruzzen. Prachtige brede zandstranden, palmbomen en zeer aangename badplaatsen maken dit deel van de Italiaanse kust ideaal voor hen op zoek naar een ontspannende en welverdiende strandvakantie. Pescara geldt hier als de grootste stad, maar het zijn kleinere plaatsen zoals Roseto degli Abruzzi, Giulianova en Pineto in het noorden die de mediterrane charme het beste onderstrepen.

Behalve natuurschoon zoals bergen en stranden, staat Abruzzen tenslotte ook bekend om de talloze kleinere historische steden. De hoofdstad L’Aquila bijvoorbeeld, hoewel getroffen door een aardbeving in 2009, is met een groot Spaans fort en een middeleeuwse binnenstad nog altijd bijzonder pittoresk. Ook fascinerend zijn de stadjes Lanciano en de bergdorpen Castel del Monte en Santo Stefano di Sessanio, die compleet met kastelen en torens een indrukwekkende middeleeuwse sfeer oproepen. Wil je nog verder terug de tijd in dan zijn er in Teramo vele Romeinse ruïnes te vinden, terwijl Sulmona juist bekend staat om de barokke stijl waarin het na een aardbeving weer werd opgebouwd.

Praktische informatie Abruzzen

Abruzzen, gelegen aan de oostkust van Italië, beschikt over een internationaal vliegveld bij Pescara maar moet het aan rechtstreekse vluchten vanuit Nederland ontbreken. Eerst vliegen naar Rome is vaak de snelste optie, want vanaf daar is Abruzzen per auto goed bereikbaar via de A24 over de Apennijnen. Wat treinverkeer betreft zijn het de kuststeden die over de beste verbindingen met de rest van het land beschikken.

  • Naam in het Italiaans: Abruzzo
  • Aantal inwoners: 1,3 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: L’Aquila
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen