Winkelgebieden van New York

Een handig overzicht van enkele van de meest bekende en aan te bevelen straten en districten van New York om je geld uit te geven.

Bezienswaardigheden New York

Als misschien wel de belangrijkste metropool ter wereld zijn er nauwelijks steden die New York op het gebied van commercie naar de kroon kunnen steken. De winkelmogelijkheden zijn in de grootste Amerikaanse stad eenvoudigweg onovertroffen. Absoluut unieke kleding, voortreffelijke kunst en vaak zeer goedkope elektronica vormen slechts een kleine greep uit het enorme assortiment waar je als toerist je geld aan kunt besteden. Het gaat te ver om alle districten te vermelden, maar hieronder vind je alvast enkele winkelgebieden waar je maar al te graag je portemonnee of creditcard tevoorschijn zult willen halen. Aan het eind is ook een overzichtskaart aan het artikel toegevoegd.

Fifth Avenue en Madison Avenue

De duurst en meest gerenommeerde winkelstraat van New York en mogelijk de hele wereld is Fifth Avenue. Vooral in het stukje tussen de New York Public Library en Central Park vind je de ene luxueuze winkel na de andere, afgewisseld door oude, prestigieuze warenhuizen. Het Rockefeller Center is slechts een van de welbekende voorbeelden. Met name dure kledingmerken, juwelen en lederwaren zijn hier oververtegenwoordigd. Madison Avenue, parallel aan Fifth Avenue, is zo mogelijk nog duurder. De meeste winkels hier zijn echter ter hoogte van Central Park te vinden, ruwweg vanaf 57th Street tot het Metropolitan Museum of Art. Hoewel je creditcard niet altijd toereikend zal zijn, is het zeker aan te raden een bezoek aan deze legendarische winkelstraten te brengen.

  • Straatnamen: Fifth Avenue, Madison Avenue, 40th Street, 57th Street, 79th Street
  • Metrostations: 5 Av/53 Street op lijnen E en M, 5 Av/59 Street op lijnen N, Q en R
Fifth Avenue new York

Chinatown

De bijzonder hoge prijzen aan Fifth Avenue en Madison Avenue zijn echter niet voor iedereen weggelegd. Wil je graag weinig uitgeven, dan is Chinatown in Downtown Manhattan de aangewezen locatie. Behalve exotische en smakelijke restaurants tref je hier namelijk ontelbare kleine winkeltjes aan waar alles kunt kopen wat je maar kunt bedenken. Voor typisch oosterse dingen is het natuurlijk ook ideaal. Hoewel er ook veel namaak tussen zit, zijn de prijzen laag en kun je zelfs naar hartenlust afdingen.

  • Straatnamen: Canal Street, Mott Street, the Bowery en Chatham Square
  • Metrostations: Canal Street op lijnen 6, N, Q, R, J en Z

SoHo

Op loopafstand van Chinatown vind je SoHo, van oudsher een van de meest vooraanstaande kunstdistricten van New York. Behalve bekende kledingmerken aan Broadway, de belangrijkste straat, vind je in de zijstraten tegenwoordig ook vele tientallen kleine boetiekjes met unieke kleding voor soms zeer aantrekkelijke prijzen. De bijzondere gietijzeren architectuur, vergelijkbaar met die rond Union Square, en de vele ateliers maken de Boheemse ervaring er alleen maar aantrekkelijker op. Ben je op zoek naar unieke kunst of kleding dan kun je SoHo dus niet overslaan.

  • Straatnamen: Broadway, Houston Street, Sixth Avenue, Canal Street
  • Metrostations: Prince Street op lijnen N en R, Spring Street op lijnen C en E

Times Square

Een van de meest fameuze pleinen van New York is Times Square, waar het tussen de overdadige neonverlichting ook nog eens prima winkelen is. Denk hierbij aan winkels die je waarschijnlijk nergens anders zult aantreffen, zoals Mu0026amp;M’s World en de Hershey’s Store waar je enkel maar de meest heerlijke chocola kunt kopen. Met de speelgoedwinkel van Toys Я Us is het ook vooral leuk om met de kinderen te bezoeken. Daarnaast vind je in de straten uitkomend op en rond Times Square ook warenhuizen waar je elektronica voor erg lage prijzen kunt krijgen. Enorme borden die uitverkoop en kortingen aanbieden zijn min of meer permanent aanwezig.

  • Straatnamen: 7th Avenue, Broadway, 42nd Street
  • Metrostations: Times Square op lijnen 1, 2, 3, N, Q, R en S
Times Square New York
Foto door Vlad Alexandru Popa via Pexels

Herald Square

Om af te sluiten staan de straten rond Herald Square, als je Broadway volgt enkele blokken ten zuiden van Times Square, tenslotte bekend om de grote warenhuizen. Zo heb je Macy’s, dat zichzelf de grootste winkel ter wereld noemt. De Manhattan Mall een straat verder is echter niet veel kleiner, terwijl er nog talrijke andere grote winkels in de buurt te vinden zijn. Doordat je veel onderdak kunt blijven is hier winkelen zeker aan te raden op regenachtige of extreem warme dagen.

  • Straatnamen: 34th Street, Broadway, 6th Avenue
  • Metrostations: 34 Street – Herald Square op lijnen B, D, F, M, N, Q en R