Winkelen in Italië

Wanneer het op winkelen aankomt, is Italië zonder meer een van de beste landen om naar alle hartenlust je portemonnee te legen.

Winkelen in Milaan
Foto door Tuur Tisseghem via Pexels

Hoewel de meeste toeristen naar Italië gaan om de prachtige kusten of de eeuwenoude, schilderachtige steden, vinden vooral vrouwen het nodig om tijdens de vakantie ook even uitgebreid te winkelen. Toegegeven, met enkele van de meest prestigieuze merken ter wereld, ontelbare charmante boetiekjes en al even fenomenale winkelstraten is shoppen in Italië dan ook wel heel verleidelijk. Om je een idee te geven van wat je zoal kunt verwachten, hebben we hieronder de beste winkelsteden van Italië op een rijtje gezet.

Milaan

Milaan is samen met Parijs dé modestad bij uitstek. Tweemaal per jaar vinden hier bijvoorbeeld enkele van de grootste en best aangeschreven modeshows ter wereld plaats. Verwacht in Milaan dan ook talloze vestigingen van beroemde ontwerpers en dure, luxueuze merken. Vooral in de belangrijke winkelstraat Via Montenapoleone is het erg eenvoudig om heel erg veel geld uit te geven. Ook de overdekte negentiende-eeuwse Galleria Vittorio Emanuele II en de directe omgeving vormen door honderden boetiekjes en luxe-winkels zij aan zij met elegante cafés een waar winkelparadijs.

Turijn

Minder vooraanstaand op het gebied van mode, moet Turijn het vooral hebben ambachtelijke winkeltjes, oude familiebedrijven en ateliers die weggestopt zitten in de vele arcades en galerijen. De duurdere artikelen vind je rond de Via Roma en de Via Lagrange, terwijl je in de ateliers rond de Via Principe Amedeo juist weer goed terecht kunt voor bijvoorbeeld schoenen, tassen en koffers. Daarnaast zul je in Turijn buiten de stad ook enkele gigantische, moderne winkelcomplexen zoals Le Gru aantreffen, waar je alles wat je maar wilt kopen onder een dak vindt.

Napels

Net zoals Turijn eens een statige hoofdstad van een onafhankelijk koninkrijk, heeft Napels nog veel van haar oude allure behouden. Dit vertaalt zich onder andere in de meer dan honderd jaar oude Galleria Umberto I, een enorm en stijlvol winkelcentrum met dure mode, cafés, parfumeries en schoenenwinkels. In de Via Carlo Poerio en rond de Piazza dei Martiri vind je daarnaast ook talrijke wereldberoemde merken die zich elk op hun eigen unieke publiek richten.

Florence

Als hoofdstad van het gracieuze Toscane, beschikt Florence over belangrijke internationale modeshows en is het door het grote aanbod van leer, sieraden en kleding erg moeilijk zonder lege handen te vertrekken. Vaak wordt het een compactere en overzichtelijkere versie van Milaan genoemd. Tot de plaatselijke specialiteiten behoren de juweliers langs de rivier de Arno en ook talloze schoenenwinkels, handig voor als je zere voeten hebt gekregen van al dat winkelen.

Rome

Hoewel Rome veel meer dan Milaan een toeristische stad is, betekent dit natuurlijk niet dat de winkelmogelijkheden in de grootste Italiaanse stad de moeite niet waard zouden zijn. Zo puilen de vele grote warenhuizen van La Rinascente, Upim en Coin bijna uit van de leukste schoenen, de nieuwste kleding en nog veel meer. Aan de Via del Corso vind je naast souvenirs ook vooral veel kleine ateliers en boetiekjes waar je terecht kunt voor echt unieke dingen.

Venetië

Waar andere steden het vaak moeten hebben van grote merken, kun je in Venetië tenslotte juist erg veel kleine winkeltjes verwachten, voor als je dus op zoek bent naar dingen die je echt nergens anders kunt krijgen. Denk dan bijvoorbeeld aan de eeuwenoude, bijna legendarische glasblazerijen van Murano, of aan de vele kanten producten uit Burano. Ook in de straten rond de Rialto-brug is het niet moeilijk te verdwalen in de vele kleine maar gezellige ateliers.