Tweede huis in Italië

Een tweede huis in Italië is waarschijnlijk de droom van iedereen die al eens een keer in dit prachtige land op bezoek is geweest.

Tweede huis in Italië

Dat bijna iedereen wel een tweede huis in Italië zou willen is natuurlijk geen geheim. Met het prachtige landschap, de rijke culturele erfenis en een keuken om van te smullen, is het gemoedelijke en toch zeer passievolle mediterrane land zonder meer een van de beste plaatsen om te wonen. Beschik je over een tweede woning in Italië dan is een korte vakantie zo gemaakt, terwijl overwinteren of zelfs permanent verhuizen in de toekomst ook een stuk eenvoudiger zal worden. Toch is het niet zo eenvoudig een regio binnen Italië uit te kiezen en zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden.

Het kiezen van een regio

Italië is een groot land en het aantal regionale verschillen in landschap, cultuur en welvaart is nog veel groter. Voordat je overgaat tot het kopen van een tweede woning in Italië, zul je dus eerst goed moeten overwegen welk deel van het land het beste bij je past. Kies je voor een landelijke boerderij, dan is bijvoorbeeld Toscane erg populair. Dit prachtig gecultiveerde landschap wordt standaard tot een van de mooiste streken van Italië gerekend. Ook aan de Ligurische kust in het verlengde van de Franse Côte d’Azur is het prima vertoeven, terwijl de schoonheid van de Italiaanse meren natuurlijk zonder meer tot de verbeelding spreekt.

Vakantie Toscane
Foto door Nick Gehin-Scott via Pexels

Uiteraard betaal je in deze populaire delen van Italië wel de hoofdprijs, zelfs op het platteland. Zoek je een goedkoper gebied, dan kan het minder ontwikkelde en meer authentieke Italië een goede keus zijn. Denk dan aan agrarische regio’s zoals UmbriëMolise of Marche. Het landschap hier is minstens zo mooi als dat van Toscane, terwijl het leven er heel wat rustiger en beter voor de portemonnee is. Bovendien zijn de zandstranden van de Adriatische kust en de indrukwekkende bergen van de Apennijnen nooit ver weg. Ook grote steden zoals Rome en Napels aan de andere kant van deze Apennijnen zijn nog tamelijk goed te bereiken.

Een goede voorbereiding

Om een tweede huis in Italië te kopen is een goede voorbereiding echter onontbeerlijk. Tenzij je de taal vloeiend spreekt en kennis hebt van de Italiaanse regelgeving, is het absoluut aan te raden een professionele makelaar in te schakelen. Dit kan een makelaar in Italië zijn die zich op andere Europese landen richt, maar ook in Nederland zijn er makelaars actief die huizen in Italië aanbieden. In beide gevallen zul je meer en vaak betere makelaars met huizen in ontwikkelde regio’s zoals Toscane vinden dan in bijvoorbeeld het landelijke Molise.

Ook iets om rekening mee te houden is bijvoorbeeld de hypotheek. Soms kun je die in Italië regelen, maar doorgaans zal deze niet 100% dekkend zijn en dus een eigen bijdrage vereisen. Verder is het gebruikelijk een kleine aanbetaling te doen bij het uitbrengen van een bod, en dat als de verkoper je bod accepteert je juridisch niet meer terug kunt. Kortom, wil je niet voor verrassingen komen te staan dan is een goede voorbereiding absoluut noodzakelijk!