Vakantie Trente

Eeuwenlang een klein aan Oostenrijk verbonden bisdom in het noorden van Italië, combineert Trente het beste van de culturen van beide kanten van de Alpen.

Weggestopt tussen enkele heuvelruggen aan de zuidelijk voet van de Dolomieten, is Trente een zeer welvarende en aangename kleine plaats. Hoewel relatief onbekend, is deze hoofdstad van Trentino-Zuid-Tirol een bezoek toch meer dan waard. Dit is niet in de laatste plaats om het prachtig bewaard gebleven middeleeuws en renaissance centrum. Doordat Trente tot de Eerste Wereldoorlog gelieerd was aan Oostenrijk, is het namelijk een van de beste voorbeelden van Duitse en Italiaanse invloeden die elkaar ontmoeten.

Bezienswaardigheden Trente

Deze Duitse en Italiaanse invloeden laten zich gemakkelijk herkennen in de prettige en grotendeels voor autoverkeer ontoegankelijke binnenstad van Trente. De kathedraal beschikt namelijk over zowel romaanse als gotische kenmerken, terwijl het bisschoppelijke Palazzo Pretorio ernaast wat bouwstijl betreft duidelijk ten noorden van de Alpen geleend heeft. Ook de andere paleizen van de bisschop zijn bijzonder interessant om te zien, waaronder het Palazzo delle Albere waar nu een kunstmuseum gevestigd is. Op enkele gebouwen in het centrum wisselen verder houten balkonnetjes en grote muurschilderingen elkaar af, terwijl ook het kasteel van Buonconsiglio net zo goed ergens in Oostenrijk of Beieren had kunnen staan.

Hoewel schoon, knus en behaaglijk, is de directe omgeving van Trente nog mooier te noemen dan het stadje zelf. Zo liggen de markante, grillige pieken en rotswanden van de Dolomieten, welke zich prima voor zowel klautertochten als wintersport lenen, net ten noordoosten van de Alpenstad. In de zomer zijn de kleine meertjes van Caldonazzo en Levico op ongeveer tien kilometer afstand daarnaast perfect geschikt voor wat meer ontspanning. Het iets verder gelegen en veel grotere Gardameer op de grens met Lombardije, behoort door de schitterende omgeving en de idyllische dorpjes en kastelen zelfs tot de mooiste van Italië.

Praktische informatie Trente

Gelegen in het verlengde van de Brennerpas, is Trente een van de beter per auto vanuit Nederland bereikbare Italiaanse steden. Via de A22 naar Modena in Emilia-Romagna is het met de rest van Italië verbonden. Wil je vliegen dan is Verona in Veneto aan diezelfde A22 de beste optie. Vanaf hier is het zowel per trein als per auto iets meer dan een uur naar Trente.

  • Aantal inwoners: 117.000
  • Stad gesticht in: 4e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Trentino-Zuid-Tirol
  • Afstand vanaf Rome: 590 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee dagen