Vakantie Toscane

Met de mooiste renaissancesteden waar dan ook ter wereld en een secuur onderhouden platteland, is Toscane de regio van het heerlijke en zorgeloze Italiaanse leven.

Vakantie Toscane
Foto door Nick Gehin-Scott via Pexels

Ooit het prachtige platteland ten noorden van Rome waar Romeinse soldaten na hun pensioen een stukje land kregen, is landelijk Toscane vandaag de dag nog altijd onverminderd bij vakantiegangers in trek. Voeg daar de fenomenale renaissancesteden zoals Florence, Pisa en Siena aan toe, en het mag duidelijk zijn waarom het een van de populairste regio’s van Italië is. Met daarnaast ook een uitstekende keuken en wereldberoemde wijnen is Toscane voor de toerist dan ook een waar genot om te verkennen.

Bezienswaardigheden Toscane

Als het onbetwiste centrum van de renaissance, de opleving van de klassieke kunsten aan het einde van de middeleeuwen, kan Toscane gezien worden als de bakermat van de moderne Italiaanse cultuur. Dit komt vooral tot uiting in de zeer indrukwekkende architectuur en schilderijen. Zo staat de hoofdstad Florence vol met sierlijke bruggen, magnifieke paleizen en roemrijke musea waar de werken van onder andere Michelangelo en Leonardo da Vinci te bezichtigen zijn. Ook behoort de enorme kathedraal van Florence tot de grootste toeristische trekpleisters van de regio. De andere steden doen in schoonheid echter nauwelijks voor Florence onder. Zo is Pisa natuurlijk bekend om de scheve toren, maar ook de grandeur van de prachtige stadjes Siena en Arezzo is ongeëvenaard. Erg bijzonder zijn verder het kleine San Gimignano met veertien parelwitte torens, terwijl Pienza juist interessant is omdat het in de vijftiende eeuw gebouwd werd als wat men destijds zag als een ideale stad.

Vakantie Toscane

Misschien nog weergalozer dan de Toscaanse steden is het al sinds de Romeinse tijd zorgvuldig gecultiveerde platteland. Met zacht glooiende heuvels, akkers en wijngaarden die af en toe onderbroken worden door witte boerderijtjes en hoge cipressen, is het moeilijk de glans van dit stukje Italië in woorden uit te drukken. Enkele van de beste kazen en worsten van de Italiaanse keuken zijn afkomstig van dit platteland, terwijl de wijnen natuurlijk geen introductie behoeven. De mooiste voorbeelden van dit pure landschap zijn te vinden in de vallei van de rivier de Arno en de zuidelijker gelegen Val d’Orcia. De hogere bergen van de Apennijnen in het noorden en oosten zorgen bovendien nog voor wat aangename variatie. Ook de smetteloze kust van Toscane is tenslotte zonder meer goed genoeg voor een dagje aan het strand.

Praktische informatie Toscane

Met internationale vliegvelden in zowel Florence als Pisa is Toscane goed vanuit Nederland bereikbaar. Ook binnen Italië is het niet moeilijk in Toscane te geraken. De hogesnelheidslijn van Rome naar het noorden van het land stopt namelijk ook in Florence. Per auto verbindt de A1 de regio daarnaast met Rome en Bologna, terwijl vanaf Genua de A12 te nemen is.

  • Naam in het Italiaans: Toscana
  • Aantal inwoners: 3,8 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Florence
  • Aanbevolen tijdsbestek: acht dagen