Vakantie Piëmont

Ooit een machtig zelfstandig koninkrijk, is Piëmont omgeven door schitterende Alpen en met vorstelijke paleizen een van de meest stijlvolle regio’s van heel Italië te noemen.

Vakantie Piëmont
Foto door Miquel Rosselló Calafell via Pexels

In het noorden en westen begrensd door de hoge Alpen, zal het niet als een verrassing komen dat Piëmont letterlijk “aan de voet van de bergen” betekent. Dit prachtige berglandschap maakt vervolgens naar het oosten toe plaats voor de uitgestrekte vallei van de Po en een heuvelachtige streek die enkele van de beste wijnen van Italië levert. Door het illustere verleden van het later in Italië opgegane koninkrijk Piëmont-Sardinië, dat Turijn als hoofdstad kende, is er ook op cultureel gebied tenslotte heel wat in Piëmont te zien.

Bezienswaardigheden Piëmont

De met sneeuw bedekte Italiaanse Alpen, met pieken tot ver boven de vierduizend meter, zijn vanaf de op slechts enkele honderden meters hoogte gelegen Po-vlakte zonder meer ontzagwekkend te noemen. De wintersportgebieden behoren hier dan ook niet alleen tot de beste van Italië, maar zelfs tot de beste van heel de Alpen. Zo is er de Via Lattea, oftewel de Melkweg, een enorm wintersport gebied rond de stadjes Pragelato, Sauze d’Oulx en Sestriere. Ook in Bardonecchia zijn de voorzieningen en pistes van uitmuntend klasse. In diezelfde Alpen maar dan meer naar het oosten liggen ook het Ortameer en het Lago Maggiore, twee van de mooiste gletsjermeren van Italië. Het eerste staat vooral bekend om een meer dan duizend jaar oude basiliek op een klein eilandje in het meer, het tweede om de tropische begroeiing.

Het zuidoosten van Piëmont is juist weer erg schilderachtig en heuvelachtig, met de Langhe en Monferrato die hier als de belangrijkste streken gelden. Beide staan ze bekend om de buitengewoon goede wijngaarden en culinaire lekkernijen zoals hazelnoten, perziken, kazen en overheerlijke witte truffels. Alba, het kleine stadje waar de chocolade van Ferrero ook vandaan komt, is hier met vele middeleeuwse torens erg pittoresk te noemen. Een vergelijkbare stad is Asti, dat eveneens bekend staat om de middeleeuwse handelshuizen, witte truffels en de aangename agrarische omgeving.

Met Turijn als hoofdstad van zowel de regio Piëmont als van het historische koninkrijk, is de stad zelf door de aanwezigheid van vele Italiaanse paleizen een belangrijke toeristische trekpleister. Ook de directe omgeving, met bijvoorbeeld het extreem weelderige rococo paleis van Stupinigi, staat vol met soortgelijke attracties. Voor iets andere culturele bezienswaardigheden kun je tenslotte terecht in het pittoreske Saluzzo verder naar het zuiden van de regio. Behalve het stadje zelf zijn er in de naaste omgeving namelijk ook de prachtige middeleeuwse abdij van Staffarda en het kasteel van Manta te bewonderen.

Praktische informatie Piëmont

Hoewel Piëmont beschikt over een internationaal vliegveld, is vanuit Nederland het net ten westen van van de regio gelegen Milaan vaak een betere optie om naar toe te vliegen. Vanaf hier zijn er vervolgens regelmatige hogesnelheidstreinen naar Turijn. Verder is de regio via de A21 verbonden met Emilia-Romagna en de rest van Italië, terwijl het via de A6 vanaf het aan de kust gelegen Ligurië slechts iets meer dan een half uur rijden is.

  • Naam in het Italiaans: Piemonte
  • Aantal inwoners: 4,5 miljoen
  • Hoofdstad van de regio: Turijn
  • Aanbevolen tijdsbestek: acht dagen