Vakantie Palermo

Als vijfde stad van Italië is Palermo met sterke Arabische en Normandische invloeden eveneens een van de cultureel rijkste en meest levendige steden van het land.

Palermo is de eeuwenoude hoofdstad van het passievolle Sicilië. Met een geschiedenis van Arabische en Normandische overheersing en de littekens van de maffia, is het bovendien een heel ander Italië dan de gebruikelijke toeristische bestemmingen in het noorden van het land. Hartstochtelijk katholiek, hebben de inwoners van de vijfde stad van het land zich echter door alle tegenslagen heen weten te vechten. Vandaag de dag is Palermo mede door het enorme aanbod van toeristische attracties dan ook een van de meest intrigerende steden van Italië.

Bezienswaardigheden Palermo

Hoewel tegenwoordig overduidelijk Italiaans, kent Palermo een kleurrijk verleden. Zo was het van 831 tot 1071 hoofdstad van het islamitische Emiraat van Sicilië, terwijl het daarna tot 1194 door de Normandiërs bezet werd. Veel van de meest interessante architectuur stamt uit deze tijd. Het op een heuvel gelegen Palazzo dei Normanni is bijvoorbeeld een indrukwekkend paleis met zowel Normandische als Arabische invloeden. Nog sensationeler is het binnen dit paleis gelegen Cappella Palatina, een kapel die tot de architecturale hoogtepunten van Palermo gerekend kan worden. Tot dezelfde Arabisch-Normandische stijl behoren verder ook de Zisa en de Cuba, twee zeer smalle en hoge paleisjes. Wat kerken daarnaast betreft, is vooral de kathedraal een belangrijke bezienswaardigheid, met graftombes van enkele keizers van het Heilige Roomse Rijk die hier voor toeristen te bezichtigen zijn.

Vakantie Palermo
Foto door Mauro Reem-Itchy via Pexels

Andere belangrijke attracties in Palermo zijn de sierlijkere, na de middeleeuwen bijgeplaatste bouwwerken. Zo is er de grote, elegante Pretoria-fontein op het gelijknamige plein, terwijl het stijlvolle Teatro Massimo uit de negentiende eeuw tot de grootste operahuizen van Europa behoort. Ook de botanische tuinen zijn erg groot en door het warme klimaat ook erg exotisch. Het straatbeeld van de hoofdstad van Sicilië is daarnaast door de vele straatmarkten, waarbij die van Vucciria de bekendste zijn, ook erg levendig en misschien ietwat chaotisch te noemen. Iets minder levendig maar vanuit toeristisch oogpunt erg interessant zijn de Catacomben van de Capucijnen. Deze macabere ondergrondse verzameling van meer dan achtduizend mummies wordt al eeuwenlang door de plaatselijke monniken onderhouden en is ook opengesteld voor het publiek.

Praktische informatie Palermo

Met een eigen internationaal vliegveld beschikt Palermo ook over rechtstreekse vluchten vanaf Nederland. Vanuit de rest van Italië is het door de ligging op het westelijke deel van Sicilië wat lastiger te bereiken, aangezien hiervoor een veerboot vanaf de punt van de laars van Italië naar Sicilië genomen zal moeten worden.

  • Aantal inwoners: 655.000
  • Stad gesticht in: 8e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Sicilië
  • Afstand vanaf Rome: 940 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: vier dagen