New York Public Library

Als verreweg een van de grootste bibliotheken ter wereld en een van de meest indrukwekkende bouwwerken aan Fifth Avenue, is de New York Public Library ook voor hen die niet van boeken houden interessant om te bezoeken.

Toegegeven, even naar de bibliotheek gaan is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een bezoek aan een stad als New York. Toch is de ontzettend indrukwekkende New York Public Library een bezoek meer dan waard, zelfs als je totaal niets met boeken hebt. Als de op een na grootste openbare bibliotheek van de Verenigde Staten – alleen de Library of Congress in de hoofdstad Washington is groter – is het met ruim vijftig miljoen werken eveneens een van de grootste bibliotheken ter wereld. Vooral het meer dan een eeuw oude hoofdgebouw aan Fifth Avenue is met de enorme leeszaal en talloze exhibities een belangrijke toeristische attractie.

Geschiedenis New York Public Library

Voor de oorsprong van de New York Public Library moeten we terug naar de negentiende eeuw, de tijd dat grote projecten in de Verenigde Staten niet door de overheid maar juist door steenrijke filantropen werden opgezet. Dit was ook van toepassing op de bibliotheken, waarbij de Astor Library en de Lenox Library in die tijd als meest vooraanstaande golden. Toen tegen het einde van de eeuw de roep om één grote openbare bibliotheek die een wereldstad als New York waardig zou zijn steeds groter werd, waren het dan ook deze twee bibliotheken die samengevoegd werden. Met aanvullende investeringen van Andrew Carnegie, in die tijd een van de rijkste mensen ter wereld, werd uiteindelijk in 1911 het prestigieuze hoofdgebouw van de New York Public Library aan Fifth Avenue geopend.

Bezienswaardigheden New York Public Library

Hoewel er vandaag de dag maar liefst 87 vestigingen van de bibliotheek door heel New York City verspreid staan, is dit hoofdgebouw aan Fifth Avenue nog altijd verreweg het meest bezienswaardige. Het staat ook wel bekend als het Stephen A. Schwarzman Building, hernoemd naar een rijke inwoner van New York die 100 miljoen dollar schonk voor een in 2011 afgeronde renovatie.

Het meest in het oog springende aan de bibliotheek is natuurlijk de enorme marmeren façade. Opgetrokken in een markante Beaux-Arts stijl, was het ten tijde van de constructie zelfs het grootste marmeren bouwwerk in heel de Verenigde Staten. Ook de twee grote marmeren leeuwen die de ingang als het ware bewaken en bijdragen aan het prestige van de bibliotheek, zijn zonder meer indrukwekkend om te zien. Voor hen geïnteresseerd in geschiedenis, de leeuwen heten Lord Astor and Lady Lenox, genoemd naar de twee bibliotheken die aan het begin van de twintigste eeuw samengevoegd zijn tot de huidige New York Public Library. De vlaggenmasten tenslotte, in een prachtig gedecoreerde Portugese Manuelstijl, maken ook deel uit de imponerende voorzijde van het gebouw.

Eenmaal binnen is het vooral de Rose Main Reading Room die veel aandacht verdient, niet in de laatste plaats om de grote ramen, eindeloze boekenkasten en prachtige kroonluchters. Deze enorme leesruimte van 24 meter breed, 90 meter lang en 15 meter hoog was ten tijde van de bouw van de bibliotheek zelfs de grootste leesruimte ter wereld. Wat de boeken zelf betreft zijn er in dit gebouw enkele zeer interessante collecties te vinden. Zo is er het Children’s Center, met talloze boeken voor kinderen compleet met voorleesprogramma’s. Interessant als je van kaarten houdt is verder de Lionel Pincus and Princess Firyal Map Division, met in totaal bijna een half miljoen kaarten en atlassen ter inzage. De Photography Collection met zelfs meer dan een half miljoen foto’s vanaf het ontstaan van de fotografie tot het heden mag ook niet gemist worden. Het spreekt voor zich dat dit natuurlijk slechts een kleine greep is uit het enorme aanbod van de New York Public Library.

Bereikbaarheid New York Public Library

De New York Public Library is te vinden midden in het centrum van Manhattan, gelegen aan de beroemde Fifth Avenue. Op veel kaarten lijkt het in Bryant Park te liggen, hoewel een groot deel van de bibliotheek in feite onder het park gelegen is. Reis je met de metro, dan is het op loopafstand gelegen vanaf de stations5 Avenue op lijn 7, Grand Central – 42 Street op lijn S en station 42 Street – Bryant Park op lijnen B, D, F en M.

Praktische informatie New York Public Library:

  • Engelse naam: New York Public Library – Stephen A. Schwarzman Building
  • Openingstijden: maandag en donderdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 18:00; dinsdag en woensdag van 10:00 tot 20:00; zondag van 12:00 tot 17:00
  • Toegangsprijs: gratis toegankelijk
  • Nabije attracties: Fifth AvenueEmpire State BuildingBroadway
  • Tijdsbestek: een uur