Musea in Italië

Zie je door de musea de kunstwerken niet meer, dan vind je hier een handig overzicht van de beste en meest bezienswaardige musea die Italië rijk is.

Italië is een land dat vol staat met musea. Aangezien het land een lange, roemrijke geschiedenis kent van bijna drieduizend jaar is er natuurlijk ook heel wat te zien. Veel toeristen weten door dit grote aanbod echter niet altijd welke musea ze zouden moeten bezoeken. Bezoek je teveel dan verveelt het snel, terwijl je juist heel wat mist als je helemaal geen museum binnenstapt. Daarom hieronder enkele tips om het beste uit de Italiaanse musea te halen.

Musea over de Italiaanse geschiedenis

Het Romeinse Rijk, een van de grootste wereldrijken in de geschiedenis van de mensheid, is zonder twijfel ook een van de meest fascinerende periodes van de Italiaanse geschiedenis. Je zult hier in talloze Italiaanse musea iets over vinden, maar het beste museum over deze roemrijke periode is echter met voorsprong het Nationaal Museum van Rome. Enkele bijzonder interessante musea over andere historische periodes zijn het Civico Museo Revoltella in Triëst, over de Italiaanse eenwording in de negentiende eeuw, en het archeologisch museum over de Etruskische cultuur in Perugia.

De beste Italiaanse kunstmusea

Waar de historische Italiaanse musea al van wereldklasse zijn, worden deze nog overtroffen door de talloze kunstmusea die het land rijk is. De Capitolijnse Musea in Rome, met kunst uit de oudheid en de renaissance spannen hierbij misschien wel de kroon. De vele musea in het kasteel Sforzesco in Milaan en de eeuwenoude Galleria degli Uffizi en de Galleria dell’Accademia in Florence doen er echter nauwelijks voor onder, terwijl ook de Vaticaanse Musea eigenlijk niet mogen worden overgeslagen. Stuk voor stuk zijn het musea die uitpuilen met werken van over de hele wereld beroemde Italiaanse kunstenaars.

Aparte, leuke en afwijkende musea

Heb je niet zoveel met kunst, dan zijn er in Italië gelukkig ook heel wat andere zeer boeiende musea. Denk bijvoorbeeld aan Modena in Emilia-Romagna, waar de legendarische automerken Ferrari, Lamborghini, Maserati en Buggati allemaal een eigen museum hebben. Venetië daarentegen kent bijzonder fascinerende musea over oude ambachten, zoals de glasblazerij en de productie van kant, terwijl Turijn met een prestigieus Egyptisch museum en musea over bergen, auto’s en films zeker niet in de lijst mag ontbreken.