Guggenheim Museum in New York

Het Guggenheim Museum van New York is een van de meest vooraanstaande kunstmusea ter wereld, met een zeer indrukwekkende verzameling schilderijen uit de twintigste eeuw.

In New York zijn enkele van de beste musea van de Verenigde Staten te vinden, waarvan de meest vooraanstaande allemaal gevestigd zijn aan de Museum Mile. Dit is het deel van de befaamde Fifth Avenue dat gelegen is ter hoogte van Central Park. Van deze musea is het Guggenheim Museum zonder twijfel het meest opvallende. Ontstaan uit de privécollectie van de in de mijnbouw rijk geworden Solomon R. Guggenheim, beheert dit museum samen met de Guggenheim-vestigingen in Las Vegas, Bilbao, Berlijn en Venetië een van de voornaamste collecties van schilderijen uit de twintigste eeuw. Vooral op het gebied van het modernisme, impressionisme en surrealisme is er hier ontzettend veel schilderkunst om het oog te strelen. Ook het gebouw van zelf is overigens bijzonder interessant om te zien.

Bezienswaardigheden Guggenheim Museum

Het eerste dat opvalt bij een bezoek aan het Guggenheim Museum aan Fifth Avenue is het zeer markante uiterlijk van het gebouw zelf. Ontworpen als een soort spiraal door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, loop je als het waar voortdurend een helling op of af om de kunstwerken te kunnen zien. Ook aan de buitenkant is deze spiraalvorm goed te ontwaren en bovendien geeft het alvast een goede indruk van het soort kunst dat je binnenin kunt verwachten.

Natuurlijk is kunst niet voor iedereen weggelegd, maar zelfs als je maar een klein beetje interesse hebt zal het Guggenheim Museum zeker niet teleurstellen. In de wisselende tentoonstellingen, welke doorgaans te vinden zijn in het spiraalvormige deel van het gebouw, zul je talloze bijzonder interessante werken van het impressionisme, het modernisme en het expressionisme vinden. Ook stromingen zoals het dadaïsme, het surrealisme en het neoconceptualisme zijn goed vertegenwoordigd. Kortom, je zult in het Guggenheim alle belangrijke stromingen vanaf het begin van de twintigste eeuw tot het heden terug kunnen vinden.

Wat de permanente tentoonstelling betreft, deze bevat schilderijen in dezelfde stromingen maar staat met name bekend om een groot aantal absolute meesterwerken. Denk dan aan werken van Manet, Gauguin, Van Gogh en Picasso. Enkele van de meest bekeken schilderijen zijn daarnaast Parijs van Marc Chagall,Zwarte lijnen van Kandinsky en de Blonde vrouw en Strijkende vrouw van Picasso. De huilende krokodil van Karel Appel is een van de bekendste werken van Nederlandse bodem. De permanente verzameling is gevestigd in het vierkante gedeelte van het Guggenheim Musem.

Bereikbaarheid Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum is te vinden aan het noordelijke gedeelte van Fifth Avenue tegenover Central Park86 Street op lijnen 4, 5 en 6 is het dichtstbijzijnde metrostation, vanaf waar het ongeveer tien minuten lopen is in de richting van Central Park. Een alternatief is het gelijknamige station 86 Street op lijnen A, B en C, vanaf waar je door het park heen kunt lopen om het museum te bereiken.

Praktische informatie Guggenheim Museum:

  • Engelse naam: Solomon R. Guggenheim Museum
  • Openingstijden: zondag en maandag van 10:00 tot 20:00; dinsdag, woensdag en vrijdag van 10:00 tot 17:45; zaterdag van 10:00 tot 19:45; gesloten op donderdag
  • Toegangsprijs: $22 per persoon
  • Nabije attracties: Fifth AvenueCentral Park
  • Tijdsbestek: twee tot drie uur