Fifth Avenue (New York)

Fifth Avenue, dat Manhattan verdeeld in West en East Side, is één van duurste, meest prestigieuze winkelstraten ter wereld en tevens het adres van enkele van New York’s meest bekende toeristische attracties.

Fifth Avenue new York

Meer dan welke Amerikaanse stad dan ook staat New York bekend om de vrijwel onbeperkte winkelmogelijkheden. Fifth Avenue, dat de straten van Manhattan verdeeld in West en East (bijvoorbeeld West 57th Street en East 57th Street) spant de kroon en is al vele decennia lang onafgebroken één van de duurste winkelstraten ter wereld. Vooral op het gebied van kleding vind je hier alle dure en bekende topmerken. Daarnaast is Fifth Avenue ook waar veel van de allerrijksten van de stad hun luxe appartementen en penthouses bezitten en is het onderdeel van de route van veel grote parades.

Bezienswaardigheden Fifth Avenue

Allereerst kennen de meeste mensen Fifth Avenue natuurlijk vanwege de vele merkwinkels, waar de nieuwste mode, handtassen, schoenen, sieraden en parfums voor de hoogste prijzen voor het oprapen liggen. Denk hierbij aan bekende merken zoals Louis Vuitton, Gucci, Prada, Armani, Versace, Tommy Hilfiger, Gap en Diesel. Het is vooral geen plaats waar je je vrouw of vriendin zomaar met je creditcard los kunt laten rondlopen. Behalve mode zijn aan er ook andere bekende merken te vinden. De Apple Store aan Fifth Avenue is bijvoorbeeld een van de meest gefotografeerde gebouwen van New York.

Naast winkelen kun je aan Fifth Avenue ook terecht voor een groot aantal bekende toeristische attracties. De New York Public Library is bijvoorbeeld één van de grootste bibliotheken ter wereld en verder naar het noorden kun je het Rockefeller Center vinden, een gigantisch complex van Art Deco kantoorgebouwen die tot de markantste van New York behoren. Volg je de straat nog verder, dan zie je aan je linkerkant Central Park, het grootste park van Manhattan, terwijl je aan je rechterkant de Museum Mile aantreft. Je vindt hier ondere andere het Metropolitan Museum of Art, het Goethe Institut, het Guggenheim Museum, het Jewish Museum, El Museo del Barrio en het nieuw geopende het Museum for African Art.

Parades

Als misschien wel de meest centrale en belangrijkste straat van New York, is Fifth Avenue de locatie bij uitstek voor de vele parades die het hele jaar door in New York gehouden worden. De bekendste en langste parade is de St Patrick’s Day Parade van de Ierse gemeenschap in maart, maar daarnaast zijn er ook vele kleinere optochten zoals de Martin Luther King Jr. Day in januari, de April Fool’s Parade op 1 april, de African-American Day Parade in september, de Columbus Day Parade and Festival in oktober en tenslotte de Veteran’s Day Parade in november.

Bereikbaarheid Fifth Avenue

Fifth Avenue loopt van Washington Square tot aan de Harlem River helemaal aan de noordzijde van Manhattan.

Hoe de straat het best te bereiken is hangt natuurlijk af van waar je heen wilt. Voor de winkels, die liggen tussen 49th en 60th street aan het begin van Central Park, kun je uitstappen bij station 5 Avenue/53 Street op lijnen E en M van waaraf het Rockefeller Center ook te aflopen is. Voor Central Park zelf is 5 Avenue/ 59 Street op lijnen N, Q en R een goed uitgangspunt. Voor musea langs Central Park tenslotte zul je vanaf station 86th Street op lijnen 4, 5 en 6 drie straten naar het westen moeten lopen.

Praktische informatie Fifth Avenue: