Evenementen in Rome

Wil je weten wat er op cultureel gebied zoal georganiseerd wordt in Rome dan vind je in dit artikel een handig overzicht!

Als een van de toonaangevende culturele hoofdsteden van Europa, spreekt het voor zich dat er in Rome het gehele jaar door talloze evenementen en festivals georganiseerd worden. Deze lopen uiteen van plechtige religieuze gebeurtenissen tot sportwedstrijden, filmfestivals en grote concerten. Hieronder volgt een overzicht van de evenementen die, mocht je gelijktijdig in Rome zijn, zeker niet gemist mogen worden.

Evenementen tijdens de lente

De lente begint erg sportief met de Marathon van Rome in maart. Onder de stralende, nog niet te warme zon voert het 42 kilometer lange parcours dan langs vele van de mooiste bezienswaardigheden van de Italiaanse hoofdstad. Ook de Italian Open, een van de voornaamste tennistoernooien ter wereld, zal door sportfans begin mei zeker bijgewoond moeten worden.

Het zijn echter ook de festivals die tijdens de lente van Rome opbloeien. Zo is er de week van de cultuur oftewel de Settimana della Cultura halverwege april, wanneer de meeste musea van Rome hun deuren kostenloos openstellen. Een week daarna wordt de Stichting van Rome in het jaar 753 voor Christus uitbundig gevierd. Vooral in het oude deel van Rome is er dan veel te doen, zoals bijvoorbeeld gladiatorengevechten in het Colosseum en het Circus Maximus. De deelnemers blijven tijdens deze gevechten in tegenstelling tot tweeduizend jaar geleden gelukkig wel in leven.

Evenementen tijdens de zomer

Tijdens de warme zomer staat Rome in het teken van de grote buiten gehouden muziekfestivals. Zo is er van begin juni tot eind augustus het Fiesta!-festival, met een Latijns-Amerikaans thema. Gay Village in het uitgaansdistrict Testaccio is daarnaast een veel breder evenement dan de naam doet vermoeden. Het komt namelijk compleet met theater, films, sportactiviteiten en concerten. Ook erg populair voor de zwoele zomeravonden is het L’Isola del Cinema, een filmfestival in de open lucht op het eilandje Tiberina in de rivier de Tiber. Religieuze feesten kun je in het katholieke Rome natuurlijk ook niet omheen, met eind juni zowel het Festa di San Giovanni als dat van Santi Pietro e Paolo. Beide komen met typisch Italiaanse eetstalletjes op straat waar het heerlijk smullen is.

Evenementen tijdens de herfst

Tijdens het najaar begint Rome pas echt cultureel te worden. Zo is er het in september beginnende Roma Europa-festival dat zich kenmerkt door concerten en dans- en theatervoorstellingen door de hele stad heen. Het Internationale Theaterfestival is enigszins vergelijkbaar maar vanzelfsprekend toegespitst op theater, terwijl het Internationale Filmfestival van Rome een maand later zelfs een van de meest vooraanstaande filmfestivals wereldwijd is. De Notte Bianca is daarnaast een feest waarbij allerlei soorten culturele voorstellingen de gehele nacht doorgaan. Tijdens Di Musica e Arte Sacra Rome in oktober tenslotte, worden grote concerten gehouden in enkele van de mooiste basilieken van Rome, waaronder zelfs de Sint-Pieter in Vaticaanstad.

Evenementen tijdens de winter

De winter is van oudsher nog meer het seizoen van religieuze vieringen en het katholieke Rome vormt hierop natuurlijk geen uitzondering. Om te beginnen is er in december de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, waarin de paus in een pompeuze optocht van het Vaticaan naar de Spaanse Trappen reist om een krans te leggen voor Maria. Kerst en Nieuwjaar worden net zoals bij ons groots gevierd, met bijvoorbeeld een kerstmarkt op de Piazza Navone en een voorstelling met clowns en vuurspuwers op de Piazza del Popolo. Het kerstfeest wordt daarna afgesloten met Driekoningen op 6 januari, waarbij er in het Vaticaan een grote parade in middeleeuwse klederdracht te zien zal zijn. Aan het einde van de winter is er in februari tenslotte het Carnaval van Rome. Hoewel dit niet zo mysterieus is als het Carnaval van Venetië, is het toch een van de meest levendige festivals van Rome die je zeker mee moet maken.