De vliegvelden van New York

In dit artikel vind je nuttige reisinformatie over het John F. Kennedy International Airport en het Newark Liberty International Airport, de twee belangrijkste luchthavens van New York.

Vliegtuig New York
Foto door Sean Valentine via Pexels

Wie vanuit Nederland New York bezoekt zal de reis ongetwijfeld per vliegtuig maken. Gelegen aan de oostkust van de Verenigde Staten kent de stad maar liefst drie grote luchthavens, namelijk het John F. Kennedy International Airport, Newark Liberty International Airport en LaGuardia Airport. Aangezien LaGuardia zich voornamelijk richt op binnenlandse vluchten, zul je als toerist vanuit Europa zeer waarschijnlijk op een van de andere twee luchthavens aankomen.

John F. Kennedy International Airport

Doorgaans afgekort tot simpelweg JKF, is deze naar de charismatische in 1963 vermoorde president van de Verenigde Staten vernoemde luchthaven verreweg de grootste van de stad. Met jaarlijks bijna vijftig miljoen passagiers behoort het zelfs tot een van de grotere vliegvelden in de wereld. Vrijwel alle grote vliegmaatschappijen stellen vluchten tussen JFK en Europese steden ter beschikking.

JFK International Airport is gelegen in het stadsdeel Queens op ongeveer 25 kilometer van Manhattan. Wil je met het openbaar vervoer naar de stad reizen dan is de AirTrain JFK hiervoor het meest geschikt. Behalve bij de zeven terminals van het vliegveld stopt deze trein ook op het metrostation Jamaica. Vanaf hier is het vervolgens mogelijk een sneltrein naar Manhattan te nemen. Lijn E brengt je naar Midtown, lijn J naar Downtown. In beide gevallen zal de totale reis ongeveer een uur in beslag nemen en minder dan $10 kosten. Daarnaast vertrekken er zowel vanaf het vliegveld zelf als vanaf station Jamaica ook rechtstreekse bussen die net iets duurder zijn dan de metro. Neem je een taxi dan geldt een vaste prijs van $52 en zal de rit iets meer dan een half uur duren.

Newark Liberty International Airport

De andere grote luchthaven van New York, Newark Liberty, is goed voor meer dan dertig miljoen passagiers per jaar. Deze luchthaven ligt feitelijk niet in New York, maar op de grens van Newark en New Jersey. Hoewel het een iets kleiner vliegveld is dan JFK kent het verhoudingsgewijs meer vluchten van en naar Amsterdam.

Newark Liberty ligt op ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Manhattan. Net als op JFK is ook hier een AirTrain te vinden die de drie terminals en het op het vliegveld geleden treinstation verbinden. Vanaf dit station kun je vervolgens een trein nemen naar Penn Station in Midtown Manhattan. De totale prijs voor de treinreis is $18 en de reis zal iets minder dan een uur duren. Rechtstreekse bussen naar New York gaan om de twintig minuten op en neer voor ongeveer dezelfde prijs. Voor een taxi geldt een vast bedrag van $50, terwijl de reistijd in dat geval meestal iets meer dan een half uur beslaat.