De vijf lekkerste specialiteiten van Rome

Hoewel het in Rome vanzelfsprekend lekker eten is, zijn het juist de culinaire specialiteiten die je nergens anders vindt welke een bezoek aan de stad pas echt bijzonder maken.

De Italiaanse keuken is voor veel mensen de meest verrukkelijke ter wereld en het spreekt voor zich dat je in Rome buitengewoon lekker zult kunnen eten. Toch, veel Italiaanse gerechten staan ook in Nederlandse restaurants gewoon op het menu. Om toch te proeven van lekkernijen die je nergens anders zult aantreffen, is het zeker aan te raden eens de lokale specialiteiten van de Italiaanse hoofdstad te proberen. In dit artikel hebben we daarom alvast vijf van de meest authentieke hapjes uit Rome voor je op een rij gezet.

1. Coda alla vaccinara

Dat coda alla vaccinara na vele eeuwen nog altijd terug te vinden is op de menukaart van veel restaurants in Rome, zegt ongetwijfeld iets over de culinaire kwaliteiten van dit gerecht. Het bestaat uit ossenstaart met selderij, wortels, kruiden, ui, knoflook, ham en spek en wordt vervolgens in wijn en tomaten gekookt. Voor de uiteindelijke zoete, enigszins zure smaak wordt nog een groot aantal andere ingrediënten toegevoegd, soms zelfs een stukje chocola. Het is geen eenvoudig gerecht om te bereiden, maar wel zonder meer een van de toppers van Rome.

2. Carciofi alla giudia

Een heel ander soort hapje is carciofi alla giudia. De naam betekent letterlijk vertaald “joodse artisjok” en komt voort uit de manier waarop de al eeuwen in de stad levende joden artisjok bereiden. Het is een eenvoudig gerecht bestaande uit gefrituurde artisjokken met daaraan toegevoegd citroensap, zout en peper. Het knapperige, smaakvolle resultaat is ideaal als voorgerecht of voor een snel hapje langs de weg.

3. Fettuccine Alfredo

Dit artikel is natuurlijk niet compleet zonder een goed pastagerecht. Fettuccine Alfredo, vernoemd naar een bescheiden kok die het in 1914 voor het eerst in zijn restaurant op het menu plaatste, bestaat uit fettuccine met boter en Parmezaanse kaas. Erg beroemd om de zeer zachte smaak, kan het tegenwoordig gegeten worden in het restaurant Il Vero Alfredo dat nog altijd in handen van de familie is. In veel andere restaurants staat het overigens op de kaart als fettuccine in bianco.

4. Grattachecca

Minder een maaltijd maar meer iets dat je in kiosken langs de weg vind, is grattacheccaeen van de lekkerste soorten Italiaans ijs die je maar kunt bedenken. Het bestaat uit een smoothie maar dan met grotere stukjes ijs, waaraan daarna vruchtensap en stukjes fruit naar keuze zijn toegevoegd. Hoewel er over heel de wereld soortgelijke koude drankjes te krijgen zijn, is de grattachecca van Rome erg bijzonder doordat het teruggaat tot de tijd van de Romeinen. In veel restaurants is het ook beschikbaar als een nagerecht.

5. Crostata di ricotta

Een ander overheerlijk nagerecht dat je absoluut niet kunt laten staan in Rome is de crostata di ricotta. Dit is een unieke kwarktaart gemaakt van sneeuwwitte ricotta welke op smaak gebracht is met citroenen en uit Sicilië overgebrachte wijn. Het is een taart om heerlijk van te smullen en perfect geschikt om welke maaltijd dan ook mee af te sluiten.