De Italiaanse meren

Met een idyllische natuurlijke omgeving, tal van mogelijkheden voor waterrecreatie en pittoreske stadjes vormen de Italiaanse meren een bijna perfectie vakantiebestemming.

Gelegen tussen en aan de voet van de Alpen, zijn de Italiaanse meren enkele van de populairste en meest romantische reisbestemmingen van het Zuid-Europese land. Het zijn namelijk niet alleen de uitstekende mogelijkheden voor watersport, maar ook de idyllische omgeving van besneeuwde bergtoppen, ravijnen en groene bergweides die talloze toeristen aantrekken. Voeg daar nog de pittoreske kleine stadjes en dorpen als wel de middeleeuwse kastelen, palmbomen en villa’s aan toe, en de populariteit van de meren laat zich niet moeilijk verklaren. Verreweg de drie grootste en meest bezienswaardige meren zijn allemaal te vinden in de regio Lombardije, namelijk het Gardameer, het Comomeer en Lago Maggiore.

Vakantie Gardameer

Met een lengte van 50 kilometer en 16 kilometer breed op het breedste gedeelte, is het Gardameer het grootste van de Italiaanse meren. Het zijn hier de hoge bergen, steile rotsen, bossen, cipressen en olijfgaarden die zich prima lenen voor avontuurlijke wandeltochten of beklimmingen. Het meer zelf is uiteraard een paradijs om te zeilen, surfen of zwemmen in een prachtige natuurlijke omgeving. Wat verder bijzonder is aan het Gardameer zijn de tientallen kleine middeleeuwse stadjes die langs de oever gelegen zijn, vaak compleet met een schilderachtig middeleeuws kasteel. Allemaal goed per auto, fiets of natuurlijk boot te bereiken, zijn Sirmione met een imposant op een landtong gebouwd kasteel en Garda met een op een hoge rots neergezet klooster misschien wel het meest indrukwekkend.

Gardameer Italië
Foto door Harald Hechler via Pexels

Vakantie Comomeer

Net ten noorden van Milaan in de vorm van een omgekeerde Y, is het Comomeer met een lengte van 46 kilometer iets kleiner dan het Gardameer. Het deelt echter veel van de prachtige natuurlijke omgeving, met het verschil dat hier de bergen nog hoger en de rotswanden nog steiler zijn. De Monte Legnone is met 2.609 meter zelfs enkel weggelegd voor de meer ervaren klimmers. De stadjes Lecco en Como aan de twee zuidelijke uiteindes van het meer zijn wat grotere maar zeer aangename Italiaanse plaatsen, terwijl Bellagio, Menaggio en Varenna daar waar de drie takken bij elkaar komen zich juist kenmerken zich door steile trappetjes, eeuwenoude kerktorens en beeldschone promenades. Ook bijzonder aan het Comomeer zijn de statige, weelderige villa’s met uitgestrekte tuinen die hier al enkele eeuwen geleden door rijke Italianen werden aangelegd.

Comomeer italie
Foto door Gil Garza via Pexels

Vakantie Lago Maggiore

Net als de andere twee meren is Lago Maggiore een fonkelend warm meer tegen een prachtige achtergrond van hoge Alpen, met het verschil dat het ook gedeeltelijk in Zwitserland gelegen is. Met 66 kilometer iets langer maar vaak slechts enkele kilometers breed, is ook dit meer natuurlijk uitermate geschikt voor wandeltochten en waterrecreatie. Wat het Lago Maggiore bijzonder maakt zijn de vele uitheemse palmbomen. Aanvankelijk in de negentiende eeuw geïntroduceerd op de door Britse adel opgekochte landgoederen, verspreidden deze bomen zich al snel langs de rest van het meer. Hoewel onbedoeld, heeft dit het Lago Maggiore juist om deze tropische begroeiing een belangrijke toeristische attractie gemaakt.

Bereikbaarheid Italiaanse meren

De drie grote Italiaanse Alpenmeren zijn allemaal te vinden in de regio Lombardije. Het Gardameer is als meest oostelijke meer op de grens met de regio Veneto goed te bereiken vanaf Verona, terwijl het Comomeer en het Lago Maggiore net ten noorden van Milaan liggen.