De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is voor velen de beste ter wereld. In dit artikel daarom een overzicht van wat de verschillende delen van het land zoal aan specialiteiten te bieden hebben.

De Italiaanse keuken
Foto door Lisa Fotios via Pexels

Met een ideale balans tussen kalme bergweides, prachtig glooiende akkers en rijke wateren, behoort de Italiaanse keuken tot de smakelijkste en meest diverse ter wereld. Ook de ligging midden in de mediterrane wereld, waardoor verschillende volkeren al duizenden jaren komen en gaan, heeft zeker aan deze diversiteit bijgedragen. Nu heeft iedereen natuurlijk wel eens pizza en pasta gegeten, maar mocht je Italië bezoeken dan is het ook zeker aan te raden te proeven van de ontelbare lokale specialiteiten. Hieronder een handig overzicht van wat je zoal zult aantreffen.

Noord-Italië: ijs, chocolade en pesto

De Noord-Italiaanse keuken staat in het teken van alles wat lekker is. Zo vind je in de voormalige Oostenrijkse regio’s Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Zuid-Tirol bijvoorbeeld overheerlijke apfelstrudel en goulash, terwijl Veneto iets ten zuiden daarvan juist weer bekend staat om heerlijke nagerechten zoals tiramisu. Ook de koffiehuizen in dit deel van Italië zijn van absolute wereldklasse. In Piëmont zal het daarnaast met de vele noten, witte truffels en chocolade ook moeilijk zijn al dit lekkers te weerstaan, terwijl er in Lombardije in de talloze ijskraampjes letterlijk nog een schepje bovenop wordt gedaan. Stracciatella komt bijvoorbeeld hier vandaan. Ook in Genua lust men graag ijs, maar daarnaast is het hier vooral pesto en zeevoedsel dat de echte smaakmakers zijn. Wat de tijdens Kerst en Oud en Nieuw gegeten cakes betreft, op dit gebied zijn pandoro uit Verona en panettone uit Milaan onovertroffen.

Midden-Italië: ham, kaas en bolognesesaus

Het Italië ten zuiden van de Po kenmerkt zich vooral door de overheerlijke worsten en kazen, waarbij vooral die uit Emilia-Romagna over de hele wereld bekendheid genieten. Salami, prosciutto en cotechino zijn bijvoorbeeld enkele namen die veel Italianen zullen doen watertanden, terwijl een stad als Bologna met de erg smakelijke bolognesesaus natuurlijk geen introductie behoeft. Ook Parmezaanse kaas uit Parma en gevulde pastasoorten zoals ravioli en tortellini zijn moeilijk te weerstaan, terwijl de regionale ham- en kaassoorten uit het landelijke UmbriëMarche of Molise nauwelijks voor de bekendere varianten onder doen. Toscane uiteindelijk staat natuurlijk bekend om de wijngaarden, met enkele van de meest gerenommeerde wijnsoorten niet alleen van Europa maar zelfs van heel de wereld.

Zuid-Italië: pizza, olijven en sinaasappels

Pizza, verreweg het meest bekende Italiaanse gerecht, is echter afkomstig uit het zuiden van het land. Al enkele eeuwen hier geperfectioneerd, is het in Campanië en dan vooral de hoofdstad Napels erg lekker pizza eten. Het zijn daarnaast de Griekse invloeden met veel olijven die in bijvoorbeeld Apulië zorgen voor een aangename afwisseling, terwijl uiteenlopende soorten pasta zoals macaroni, spaghetti, linguine en fusilli ook hier het beste tot hun recht komen. Arabische invloeden op Sicilië kenmerken zich verder niet alleen door de hete pepers, maar ook door de vele sinaasappels en citroenen die hun weg tot de keuken hebben gevonden. Aan drie kanten door zee omgeven, spreekt het voor zich dat elke regio tenslotte over haar eigen speciale en overheerlijke visgerechten beschikt.