De Eolische Eilanden

Door de geur van zwavel, landschappen van puimsteen en een ontzettend heldere zee vormen de Eolische Eilanden een prima bestemming voor de avontuurlijke vakantieganger.

De Eolische Eilanden zijn een kleine vulkanische eilandengroep net iets ten noorden van Sicilië. Met zowel actieve als slapende vulkanen en een indrukwekkend natuurlijk landschap vormen ze een belangrijke toeristische attractie in dit deel van het land. Ook is het natuurlijk de fonkelende Tyrreense Zee die hier, bijgestaan door het warme klimaat en de vrijwel altijd stralende zon, zorgt voor een ongeëvenaarde vakantie aan het water. De Eolische eilanden staan ook wel bekend als de Liparische Eilanden.

Bezienswaardigheden op de Eolische Eilanden

In totaal bestaat de eilandengroep uit zeven grote eilanden die elk over hun eigen unieke bezienswaardigheden beschikken. Zo is Lipari, het grootste en meest centrale eiland, vooral verleidelijk door de vele wandelpaden door een onwerelds landschap van puimsteen en vulkanisch glas. Ook zijn er een aantal kleine stranden waar het prima snorkelen en duiken is. Met kleurrijke koraalriffen is er bij de Eolische Eilanden ook onder water namelijk genoeg te zien. Salina net ten noordwesten van Lipari staat eveneens bekend om de wandelmogelijkheden, met het verschil dat dit juist een erg groen eiland is. Zo vind je er een erg veelzijdige begroeiing uiteenlopend van cactussen tot kastanjebomen en zijn er enkele vruchtbare wijngaarden. Het hoogste punt ligt maar liefst 961 meter boven zeeniveau en geeft een schitterend uitzicht over de andere eilanden.

Het eiland Vulcano staat vooral in het teken van de nog actieve vulkanen. De laatste grote uitbarsting was in de negentiende eeuw en op het hele eiland hangt nog altijd een zeer zware zwavelgeur. Erg populair hier zijn de modderbaden, wat volgens veel Italianen goed is voor de huid, terwijl de Gran Cratere een geliefde bestemming is voor korte trektochten door de natuur. Het eiland Stromboli met de bijna een kilometer hoge en gelijknamige vulkaan is zo mogelijk nog spectaculairder. Deze vulkaan spuwt namelijk al ruim tweeduizend jaar soms elke paar minuten lava en puim de lucht in. Het is dan ook een geliefde bestemming bij toeristen, hoewel een bezoek niet zonder gevaar is. ’s Nachts het lava bekijken staat garant voor een zeer sfeervolle belevenis.

De overige drie eilanden zijn een stuk kleiner, minder toeristisch en veel rustiger, met uitzondering misschien van Panarea dat een goed uitzicht geeft op Stromboli. Filicudi en Alicudi liggen wat verder weg, maar zijn juist wel weer de moeite waard als je besluit zelf tussen de Eolische Eilanden te gaan zeilen.

Praktische informatie over de Eolische Eilanden

De Eolische Eilanden zijn het beste te bereiken per veerboot vanaf Milazzo op Sicilië. Neem je niet je eigen auto mee, wat op zich niet noodzakelijk is om de eilanden te verkennen, dan is het ook mogelijk een veel snellere draagvleugelboot te nemen. Tussen de eilanden in bestaan ook regelmatige veerdiensten.

  • Naam in het Italiaans: Isole Eolie
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee tot drie dagen
  • Italiaanse regio: Sicilië