De Antilliaanse keuken

Ga je op reis naar de Nederlandse Antillen, dan is een bezoek aan een lokaal restaurant een absolute must als je lekker eten waardeert.

De Antilliaanse keuken is een waar genot voor iedereen die van exotische maaltijden houdt. Al even gevarieerd als de afkomst van de Antillianen zelf, kennen de gerechten overduidelijke Indiaanse, Afrikaanse, Europese en Oost-Aziatische invloeden. Zoals met veel zaken is er ook op culinair gebied een onderscheid te maken tussen de Bovenwindse en de Benedenwindse Eilanden. Hieronder vind je een overzicht om je voor te bereiden op de vele overheerlijke maaltijden die je te wachten staan.

De Bovenwindse Eilanden

Net zoals op de andere Engelstalige Caraïben, kenmerkt de keuken van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius zich vooral door de bij veel gerechten geserveerde rijst en erwten. Daarnaast zijn maïs, zoete aardappels en kokos erg populair, terwijl kip, geiten- of varkensvlees vaak genuttigd wordt. Vis wordt op de eilanden vanzelfsprekend ook veel gegeten en komt onder andere terug bij de populaire gefrituurde gerechten. De bekendste drank is de van boomschors gefermenteerdemaubi. Doordat het geen alcohol bevat is het ook voor de kinderen geschikt. Een specialiteit in dit deel van het Caribisch gebied is tenslotte de johnny cake, eenvoudige maar erg smakelijke in olie gebakken koekjes die maar weinig toeristen weten te weerstaan.

De Benedenwindse Eilanden

Door hun ligging net voor de kust van Venezuela kent de keuken van ArubaCuraçao en Bonaire juist veel invloeden van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Zo is er een constante aanvoer van verse groente en fruit, waardoor je bijvoorbeeld bananen in talloze recepten terug zult vinden. Een andere smakelijke invloed met fijne specerijen is die van de in het verleden uit Zuid-Amerika gevluchte Spaanse en Portugese joden. Enkele van de bekendste specialiteiten op deze eilanden zijn sòpitu, in kokosmelk gekookte vis of vlees, en stobá, gestoofde vis geserveerd met komkommer en funchi. In plaats van johnny cake is het hier de pan batí, een dikke pannenkoek van sorghum, tarwemeel en melk, die juist erg populair is. Een wederom niet-alcoholische drank die je tenslotte niet kunt missen is de pindamelk afkomstig van Aruba.