Chinatown

Manhattan’s Chinatown is met honderden restaurants en talloze kleine, goedkope winkeltjes het middelpunt van de grootste Chinese gemeenschap in de Westerse wereld.

Manhattan Chinatown in New York

Soms ben je op vakantie en bedenk je je dat je eigenlijk naar een ander land had gewild. In New York, de meest multiculturele stad ter wereld, zijn die andere landen gelukkig nooit ver weg. Met meer dan 170 gesproken talen vind je hier mensen uit de verste uithoeken van deze aarde, waarbij uiteraard de Chinezen in grote aantallen vertegenwoordigd zijn. Verspreid over in totaal zes Chinatowns is maar liefst zes procent van New York namelijk Chinees, waarbij de Chinatown van Manhattan geldt als verreweg de oudste, grootste en bekendste van de stad. Met honderden kleine winkeltjes en ontelbare betaalbare restaurants is het voor toeristen daarom zeker de moeite van het bezoeken waard.

Bezienswaardigheden Chinatown

Behalve een soort van klein-China midden in de grote metropool, wat al een toeristische bezienswaardigheid op zichzelf is, zijn er in de Chinatown van Manhattan ook enkele meer traditionele attracties. Zo is er het Museum of Chinese in the Americas, waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de Chinezen in de Verenigde Staten. Ook het Columbus Park, waar ’s ochtends vroeg tientallen Chinezen tai chi oefenen, is zeker een aanrader om te bekijken. Verder is er ook nog de Church of the Transfiguration, een oorspronkelijk protestantse kerk uit 1801 waar het tegenwoordig elke zondag vol zit met Rooms-katholieke Chinezen.

Winkels in Chinatown

Chinezen houden van winkelen en zodra je Chinatown binnenkomt zul je dan ook ontelbare kleine winkeltjes aantreffen. Denk hierbij aan de geur van dode vissen, oosterse specerijen en Chinese snoep, maar ook aan namaakkleding die je voor een habbekrats kunt kopen. Houd er wel rekening mee dat je geacht wordt af te dingen, een kunst die de Chinezen zelf maar al te goed beheersen.

Restaurants in Chinatown

Voor hen die van Chinees eten houden is de Chinatown van Manhattan daarnaast een waar paradijs. Hoewel de oorspronkelijke Chinese bevolking vooral uit het Kantonees sprekende deel van China kwam, is de laatste decennia door de toestroom van nieuwe migranten uit ook andere delen van China de keuken er erg gevarieerd op geworden. De prijzen zijn echter meer dan behoorlijk, want voor soms enkele dollars heb je al iets om je maag te vullen. Behalve Chinese restaurants zul je in Chinatown ook talloze andere Aziatische eetgelegenheden aantreffen.

Geschiedenis Chinatown

De eerste Chinezen kwamen tijdens de goudkoorts halverwege de negentiende eeuw aan in het verre westen van de Verenigde Staten, van waaruit ze in de daaropvolgende decennia zich over de rest van het land verspreidden. In de jaren 1860 kwamen de eerste Chinezen tenslotte aan in New York, waar ze goedkope sigaren verkochten aan Park Row. Al gauw groeide de wijk rond Park Row uit tot een grote Chinese gemeenschap, die evenals de nabijgelegen Italiaanse wijk gedomineerd werd door criminele organisaties met namen zoals de Schaduwgeesten en de Vliegende Draken. Deze triades bleven er de dienst uitmaken tot de hervorming van de Amerikaanse immigratiewet in 1965, waarna het aantal nieuwe Chinese inwoners zo explosief steeg dat dit leidde tot de oprichting van vijf andere Chinatowns in andere stadsdelen van New York. Toch is de Chinatown van Manhattan tot op de dag van vandaag nog steeds de meest levendige en in het oog springende Chinatown van New York.

Bereikbaarheid Chinatown

Door de grote instroom van nieuwe Chinese immigranten gedurende de laatste decennia is Manhattan’s Chinatown heel wat uitgedijd en heeft het zelfs grote delen van het aangrenzende Little Italy opgeslokt, maar de kern van de Chinese wijk bevindt zich nog altijd rond Baxter Street, Canal Street, Mott Street, the Bowery en Chatham Square. Canal Street op lijnen 6, R, N, Q, J en Z is het meest voor de hand liggende metrostation, vanwaar je enkele minuten Canal Street zult moeten volgen om in de Chinatown te komen.

Praktische informatie Chinatown:

  • Engelse naam: Manhattan Chinatown
  • Openingstijden: het Museum of Chinese in the Americas donderdag van 11:00 tot 21:00 en vrijdag tot en met maandag van 10:00 tot 17:00
  • Toegangsprijs: $7 voor het Museum of Chinese in the Americas
  • Nabije attracties: Brooklyn BridgeWall StreetUnion Square
  • Tijdsbestek: twee a drie uur