Central Park New York

Vooral een groene oase van rust, staat Central Park eveneens bol van de bezienswaardigheden en activiteiten zodat het voor ieder type bezoeker wel iets te bieden heeft.

Central Park in New York

Toegegeven, New York en dan vooral Manhattan is niet het groenste stukje Amerika. En hoe imponerend de soms beangstigend dicht op elkaar staande wolkenkrabbers ook mogen zijn, soms wil je al dit geweld van beton en autoverkeer toch even de rug toekeren. Het vier kilometer lange Central Park, een iconische oase van rust en groen, is hiervoor natuurlijk buitengewoon geschikt. Halverwege de negentiende eeuw aangelegd en bekend van talloze films, neemt het binnen New York echter ook een niet onbelangrijke culturele positie in. Voor bezoekers aan de stad is Central Park dan ook een bekende toeristische trekpleister waar je zowel letterlijk als figuurlijk maar moeilijk omheen kunt.

Bezienswaardigheden Central Park

Het negentiende-eeuwse idee van een groen toevluchtsoord om de chaotische drukte van de stad te ontvluchten is nog altijd goed in Central Park te herkennen. Zo liggen er complete bossen binnen het park waar je je midden in de ongerepte natuur zou wanen, ware het niet dat de wolkenkrabbers tussen de bomen door zichtbaar blijven. Daarnaast liggen er een zevental grote vijvers in Central Park welke jaarlijks erg populair zijn onder trekvogels, terwijl de rotspartijen door het park heen het er alleen maar authentieker op maken.

Central Park in New York

Het is echter niet alleen de prachtige omgeving die Central Park zo het bezoeken waard maakt, want wie verder kijkt zal al snel talloze bezienswaardigheden tegen het lijf lopen. Zo is het Metropolitan Museum of Art, een van de belangrijkste kunstmusea van New York, te vinden aan de oostzijde van het park schuin tegenover het Guggenheim Museum. Ook bijzonder is de Naald van Cleopatra. Dit is een heuse Egyptische obelisk die eind negentiende eeuw door Egypte aan de Verenigde Staten geschonken werd om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Aan de Turtle Pond ligt verscholen tussen de bomen zelfs een sprookjesachtig kasteel, namelijk het Belvedere Castle, waar tegenwoordig een wetenschappelijk museum voor kinderen gevestigd is. Ook erg fascinerend voor kinderen is het Central Park Wildlife Center, een kleine maar uitstekende dierentuin.

Activiteiten Central Park

Voor wie aan al deze attracties nog niet genoeg heeft, worden er ook het gehele jaar door tal van activiteiten binnen Central Park georganiseerd. Erg bekend uit films zijn natuurlijk de winterse schaatsbanen op de vijvers, terwijl de grote open grasvelden in de zomer ideaal zijn voor andere sporten. Kinderen vermaken zich uiteraard prima in de meer dan twintig speeltuinen. Park Drive, de tien kilometer weg langs de rand van het park, is ’s avonds en in het weekend gesloten voor auto’s en dan erg populair om te hardlopen, fietsen of skeeleren. Op cultureel gebied is er het Delacorte Theater bij het eerder genoemde Belvedere Castle, waar vooral de toneelstukken van Shakespeare die hier elke zomer gratis te zien zijn erg gewaardeerd worden. Ook de voorstellingen van de New York Philharmonic, een van de meest befaamde symfonieorkesten ter wereld, trekken vanzelfsprekend veel bekijks.

Bereikbaarheid Central Park

Central Park ligt ingeklemd tussen Fifth Avenue en Central Park West, net ten noorden van de hoge wolkenkrabbers van Midtown. Van zuid naar noord ligt het tussen 59th en 110th Street. Doordat het park vier kilometer lang is zijn er uiteraard talloze manieren om het te bereiken, maar neem je de metro dan liggen de lijnen A, B en C het meest voor de hand. Deze volgen namelijk de westzijde van het park, met elke tien straten een metrostation vanaf waar je zo het park in loopt. Kom je vanaf Fifth Avenue dan is 5 Avenue/ 59 Street  op lijnen N, Q en R ook geschikt.

Praktische informatie Central Park: