Vakantie Catania

Gelegen in de schaduw van de vulkaan de Etna, is Catania door de overdadige barokke architectuur een van de mooiste en weemoedigste steden van heel Italië.

Het prachtige barokke Catania aan de oostkust van Sicilië is na Palermo de grootste stad van het temperamentvolle Italiaanse eiland. Gesitueerd aan de voet van de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, is de ligging van deze luisterrijke stad door de eeuwen heen zowel een vloek als een zegen geweest. Een vloek omdat de vulkaan de stad ettelijke malen verwoest heeft; een zegen voor de landbouw door de uiterst vruchtbare vulkaangrond. Nog belangrijker voor het fabelachtige straatbeeld was echter de aardbeving van 1693 waarna de stad volledig opnieuw weer werd opgebouwd.

Bezienswaardigheden Catania

Aangezien niet veel meer van Catania over was na deze verwoestende natuurramp, werd namelijk besloten de gehele stad vanaf de grond weer op te bouwen in de in die tijd populaire barokstijl. Enkele van de mooiste voorbeelden van deze overdadige, weelderige bouwstijl is te vinden aan de Via Etneam, wat tevens de belangrijkste winkelstraat van Catania is. Ook de Via dei Crociferi, een straat vooral bekend door de vele tientallen dweperige kerken, staat bomvol met barok. Minstens zo mooi zijn het tegenover elkaar staande stadhuis en de kathedraal van Catania. Tussen beide in is de u Liotru te bezichtigen, een markant kunstwerk bestaande uit een Egyptische obelisk en een Romeins beeldhouwwerk van een olifant dat het symbool van de stad vormt.

Ondanks de verwoestingen door de talrijke uitbarsting van de Etna, zijn er in Catania toch ook nog meer dan genoeg overblijfselen uit vroegere tijden te vinden. Zo is er een Romeins amfitheater, dat plaats bood aan 7.000 wat duidt op een erg grote stad in die tijd, en zijn er meerdere ruïnes van Romeinse baden te zien. Uit de middeleeuwen is ook het enorm massieve kasteel van Ursino bewaard gebleven, want de lava van de vulkaan kwam nooit verder dan de slotgracht.

Tenslotte zelf ook een toeristische bezienswaardigheid, verdient de Etna zeker een bezoek door de avontuurlijk ingestelde vakantiegangers. Maar liefst 3.329 meter hoog, is het de de hoogste Italiaanse berg die niet in de Alpen ligt. Vanuit het centrum van Catania zijn de dorpjes op de helling van de vulkaan met het openbaar vervoer te bereiken, daarna zul je zelf verder moeten klimmen. Houd er rekening mee dat de top tijdens de wintermaanden met sneeuw bedekt is.

Praktische informatie Catania

Als een van de grotere Italiaanse steden beschikt Catania over een vanuit Nederland rechtstreeks te bevliegen luchthaven. Per auto of trein is het door de ligging op Sicilië wat lastiger. Vanaf de Straat van Messina, de enkele kilometers brede zee tussen Sicilië en de punt van de laars van Italië, is het namelijk nog ruim 100 kilometer naar Catania.

  • Aantal inwoners: 292.000
  • Stad gesticht in: 8e eeuw voor Christus
  • Italiaanse regio: Sicilië
  • Afstand vanaf Rome: 800 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie dagen