Vakantie Campobasso

Omgeven door bergen en met een oud kasteel en een middeleeuwse stad op een kleine heuvel, is Campobasso een bijzonder geschikte reisbestemming in een weinig toeristisch deel van Italië.

Weggenesteld in een hoge vallei van de Apennijnen, is Campobasso een van de kleinste en meest geïsoleerde steden van het land. Het is echter juist dankzij deze afgelegenheid dat de bekoorlijke hoofdstad van de regio Molise nog nauwelijks aangetast is door het toerisme. Bestaande uit zowel een middeleeuws als een achttiende-eeuws deel en omringd door hoge bergtoppen, is Campobasso daarom vooral geschikt voor reizigers op zoek naar het onvervalste Italië.

Bezienswaardigheden Campobasso

Zonder twijfel de belangrijkste attractie van Campobasso is het kasteel van Monforte. Tegenwoordig in een ietwat vervallen staat verkerend, werd het hier aan het einde van de middeleeuwen neergezet door de Monforte-Gambatesa familie die de stad al eeuwenlang regeerde. Doordat het kasteel gebouwd is op een heuvel heb je bovendien een overweldigend uitzicht op de stad en de 700 meter hoge vallei. Meer sfeervolle architectuur vind je in het middeleeuwse gedeelte van Campobasso dat gedeeltelijk op dezelfde heuvel is gebouwd. Van het handjevol kerken hier zijn het verder de in kalksteen opgetrokken San Bartolomeo uit de elfde eeuw en de kathedraal van rond 1500 die zeker bezocht moeten worden. Wat ook niet over het hoofd gezien mag worden tenslotte is de Villa de Capoa, een klein park met een redelijke verzameling standbeelden en bijzondere bomen.

Tevens is Campobasso prima geschikt als uitvalsbasis om de directe omgeving vanuit te verkennen. In de zomer lenen de Apennijnen zich namelijk erg goed voor lange trektochten, met oude wouden die afgewisseld worden met glooiende akkers en weilanden. Afgezien van sporadisch een schaapherder zul je hier niet veel andere mensen tegen het lijf lopen. In de winter verandert het net ten westen van Campobasso gelegen San Massimo bovendien in een heel toereikend wintersportoord, voor hen die eens iets anders willen dan de overvolle Alpen.

Praktische informatie Campobasso

Campobasso ligt afgelegen en hoog in de bergen, waardoor het iets lastiger is om te bereiken. Zo ligt het dichtstbijzijnde vliegveld met rechtstreekse verbindingen vanuit Nederland namelijk in Napels aan de andere kant van de Apennijnen. Vanaf hier is het echter alsnog drie uur met de trein naar Campobasso. Ook in de auto zal de rit door een gebrek aan autowegen en de hoge bergen lang duren.

  • Aantal inwoners: 51.000
  • Stad gesticht in: 8e eeuw
  • Italiaanse regio: Molise
  • Afstand vanaf Rome: 230 kilometer
  • Aanbevolen tijdsbestek: een dag