Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is als oudste en beroemdste van alle bruggen tussen Manhattan en Brooklyn ook onbetwist een van de meest iconische symbolen van heel New York.

Brooklyn Bridge New-York
Foto door Caio Christofoli via Pexels

Van alle bruggen die Manhattan met de overige delen van New York verbinden, is de Brooklyn Bridge verreweg de bekendste en meest gefotografeerde. Deze historische, neogotische brug werd in 1883 geopend en vormt vandaag de dag nog altijd een belangrijke verkeersader tussen het zuidelijke deel van het eiland Manhattan en Brooklyn, het stadsdeel dat ten oosten van de East River gelegen is. Met een lengte van bijna twee kilometer en een grootste overspanning van 486 meter, was de Brooklyn Bridge tot het begin van de twintigste eeuw zelfs de langste hangbrug ter wereld. Hoewel voornamelijk in gebruik door auto’s en bussen, is in het midden van de brug een speciaal hoger geleden deel voor voetgangers vanaf waar je kunt neerkijken op het verkeer en tevens een prachtig uitzicht hebt op de skyline van Manhattan.

Bezienswaardigheden Brooklyn Bridge

Al ruim meer dan een eeuw oud, is de brug met honderden kabels hangend aan twee stevige, granieten pilaren toch nog altijd een erg indrukwekkende verschijning. Oorspronkelijk ontworpen door de Duitse immigrant Johann Roebling, werd het werk na zijn vroegtijdige dood door zijn zoon Washington Roebling en diens vrouw voortgezet. Bijzonder tijdens de bouw van de brug was niet dat er 27 mensen om kwamen, want dat was vrij normaal voor die tijd, maar dat het een van de eerste situaties was waarbij de pas ontdekte caissonziekte werd vastgesteld. Deze ziekte, veroorzaakt doordat de arbeiders aan de brug van onder water te snel terug naar de oppervlakte kwamen, was namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de slachtoffers.

Brooklyn Bridge Bezienswaardigheden New York
Foto door Chris Molloy via Pexels

De Brooklyn Bridge zelf is voor zowel voetgangers, fietsers en auto’s toegankelijk, waarbij de onderste zes stroken voor het autoverkeer gereserveerd zijn. Het is echter het middelste deel voor voetgangers en fietsers dat als een soort van brug boven de brug hangt, dat juist voor toeristen erg interessant is. Vanaf hier is het namelijk niet alleen mogelijk de brug van dichtbij te bekijken, maar heb je tevens een magnifiek uitzicht op de skyline van Manhattan. Zowel Downtown als het iets verder naar het noorden gelegen Midtown is eenvoudig vanaf de Brooklyn Bridge te ontwaren. Daarnaast kun je vanaf hier ook enkele andere historische bruggen van New York zien, zoals de naast de Brooklyn Bridge gelegen Manhattan Bridge en iets verderop de Williamsburg Bridge. Beide zijn langer dan de Brooklyn Bridge, maar ook heel wat decennia later gebouwd en veel minder bekend. Aan de Brooklyn-kant van de brug heb je tenslotte nog het wereldwijde hoofdkantoor van de Jehova’s Getuigen. Dit is niet echt een toeristische attractie te noemen, maar misschien dat je je geroepen voelt even langs de deur te gaan.

Bereikbaarheid Brooklyn Bridge

De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is door er over heen te lopen. In Manhattan begint de brug bij de New York City Hall en het meest voor de hand liggende metrostation is Brooklyn Bridge – City Hall op lijnen 4, 5 en 6. Aan het andere eind van de brug in Brooklyn kun je er voor kiezen de weg te blijven volgen om eens in het centrum van Brooklyn te kijken, wat ongeveer tien minuten lopen is. Wil je meteen de metro weer terug nemen naar Manhattan, dan kun je opstappen bij station High Street op lijnen A en C.

Brooklyn Bridge Bezienswaardigheden New York
Foto door Michał Ludwiczak via Pexels

Praktische informatie Brooklyn Bridge:

  • Openingstijden: altijd geopend
  • Toegangsprijs: gratis toegankelijk
  • Nabije attracties: Wall StreetChinatown
  • Tijdsbestek: een uur